Kesän 3 suosikkikohdetta retkeilyyn perheille (Iso-Syötteen läheisyydessä)

Julkaistu:

Kuva Kellarilammelta.

Perheen pienten kanssa retkeillessä päivästä tulee onnistunut kun retkeilykohde on lapsille sopiva ja puitteet ovat kunnossa. Iso-Syötteen lähistöltä löytyy monia ihastuttavia retkeilykohteita, jonne voi suunnata myös pienten lasten kanssa. KIDE Hotelli sijaitsee Iso-Syötteen rinteiden juurella, josta on helppo lähteä päiväretkelle eri puolelle Syötteen kansallispuistoa. KIDE Hotellista löytyy perhehuoneita, joissa voi majoittua useammankin lapsen kanssa. Huoneista löytyy myös hyvin varusteltu keittiö, joka antaa kivasti vapautta lomailuun. Mikäs sen mukavampaa, kuin pakata eväät mukaan ja nauttia ne metsän siimeksessä tai nuotion äärellä kesäisenä päivänä.

Listasimme tämän kesän 3 suosikkikohdetta Iso-Syötteen lähistöltä, joihin autoilee vain noin 15 minuutissa. Reitin pituus on merkitty suluissa.

  1. Kellarilampi (noin 1 km)
  2. Vattukuru (noin 2,1 km)
  3. Iso-Syötteen huippupolku (noin 1 km)

1. Kellarilammelta löydät kauniin sinisen veden ja avaran nuotiopaikan

Kellarilampi sijaitsee noin 10 km Iso-Syötteeltä. Katso sijainti täältä.

Kellarilampi on hurmaava luontokohde, jonne voi lähteä kaiken ikäisten lasten kanssa. Kellarilammen luontopolku lähtee Kellarilammen parkkipaikalta ja on yhteen suuntaan noin 500 m pitkä. Polku on hyväkuntoinen ja soveltuu kuljettavaksi esimerkiksi lastenrattaiden kanssa. Polku päättyy Kellarilammen laavulle, josta avautuu kaunis lampinäkymä, kirkas, sininen vesi ja ympäröivät harjut.

Kellarilampi on kaunista soista aluetta.

Laavulla on mukavat puitteet retkieväiden nautiskeluun ja alueella riittää hyvin tilaa. Laavulta löytyy myös kaksi pöytää ja istumapaikkoja. Kellarilammelta pääsee helposti uimaan laavun viereiseltä laiturilta. Huomiona, että laiturilta lähtee portaat ja lampi on äkkisyvä. Laiturilta uinti kannattaa siis toteuttaa erittäin varovasti varsinkin pienten lasten kanssa. Laavun vieressä on myös siisti ulkokäymälä.

Kellarilammen laituri.

Kellarilammelta lähtee Pytkyn Pyrähdys-vaellusreitti, joka on 9 km pitkä. Myös Syötteen kierros (19 km) kulkee Kellarilammen kautta. Isompien lasten kanssa voi siis retkeen yhdistää vielä päivävaelluksen tai pyöräilylenkin.

Kirjoittajan vinkki: Myös koirat ovat tervetulleita kansallispuistoon, reiteille ja laavupaikoille. Syötteellä myös päivätupiin ovat koirat tervetulleita. Karvaiset ystävät tulee kuitenkin pitää kytkettynä, jotta kansallispuiston elämä ei häiriinny liiaksi. Myös KIDE Hotelliin ovat koirat tervetulleita.

2. Vattukuru on satumainen paikka mystisen aarnimetsän siimeksessä

Vattukuru sijaitsee myös noin 10 km Iso-Syötteeltä Taivalkoskelle päin. Katso sijainti täältä.

Vattukurun rengasreitti on noin 2,1 km pitkä ja moni sanoo sitä satumaisen kauniiksi. Reitin varrella riittää ihmeteltävää suurista jääkauden muovaavista kivikoista salaisiin metsäpuroihin.

Vattukurun reittiä ympäröi vanha aarnimetsä.

Lähtöpaikka on Vattukurun pysäköintipaikka, jonne on helppo löytää autoillessa. Vattukurun reitti on vanhaa metsää, jossa leijuu mystinen tunnelma. Aarnimetsä sekoittuu harjuihin ja suuriin kivimuodostelmiin reitin varrella. Polulta löytyy naavaisia kuusikoita ja avaria kallioita. Puolivälissä reittiä sijaitsee jääkauden muovaava kuru, josta löytyy laavu ja tulipaikka. Täältä löytyy myös ulkokäymälä. Laavulta lähtee nousu takaisin kohti p-paikkaa. Nousun varrelta löytyy portaat ja hyväkuntoinen polku.

Kirjoittajan vinkki: Vattukurulla on usein pongattu liito-oravia!

Vattukurun varrella on suuria kivimuodostelmia.

3. Huippupolku tarjoaa näkymät niin pitkälle kuin silmä kantaa

Huippupolku sijaitsee nimensä mukaisesti Iso-Syötteen huipulla. Polulle pääsee autotietä pitkin, mutta huipulle menee myös kävelytie. Tie on hyvin merkitty, mutta nousu on paikoittain hyvinkin jyrkkä.

Katso reitti autolla täältä.

Huippupolulta avautuu upeat maisemat ympäröivään Iso-Syötteen tunturiin ja Syötteen kansallispuistoon. Reitti on noin 1 km pitkä rengasreitti. Polku ei sisällä raskaita nousuja, mutta on muuten vaihtelevaa maastoa. Mättäät ja polut ovat kauniin kirjavia kesä- ja syksyaikaan ja avara maasto täydentää värien kirjoa. Polku on hyvin merkitty. Kesällä 2020 reitti lähtee Tunturihotellin rakennustyömaan takaa. Ohitettuasi rakennustyömaan tulet hotellin parkkipaikalle ja p-paikan takaa lähtee soratie, josta reitti alkaa.

Huippupolun lähtöpaikka.

Reitin keskivaiheilla on kaunis näköalapaikka, josta avautuu huikeat näkymät ympäröivään tunturiin ja vaaramaisemiin. Paikalle voi istahtaa esimerkiksi nauttimaan eväitä. Huomaa, että huipulla ei ole käymälää tai nuotiopaikkaa.

Näköalapaikalta avautuu upeat näköalat moneen suuntaan.

Kirjoittajan vinkki: Kuumana kesäpäivänä Huippupolun jälkeen kannattaa käydä Luppoveden rannalla ja pulahtaa uimaan. Luppovesi sijaitsee kiven heiton päässä Iso-Syötteen KIDE Hotellilta, joten hotellihuoneesta voi myös pyörähtää helposti uintireissulle.

Lue myös tuore artikkeli: Iso-Syöte on pyöräilijän mekka

Muutama vinkki vielä niin olet valmis retkelle kansallispuistoon!

  • Käymälöissä ei aina ole wc-paperia, joten omat paperit kannattaa pitää mukana. Lisäksi tulentekovälineet on hyvä muistaa!
  • Retkipaikoilla ei ole julkisia roska-astioita, eli ”sen minkä jaksat kantaa luontoon, jaksat kantaa myös takaisin.”
  • Huomaa, että vaikka reitit ovat lyhyitä, maasto on vaihtelevaa ja varsinkin lasten kanssa saattaa aikaa mennä useampi tunti. Mikäs sen mukavampaa kuin viettää kiireetön päivä luonnossa!
  • Syötteen luontokeskukselta löytyy esitteitä, ja karttoja mikäli haluat laajemmin tietoa reiteistä. Myös KIDE Hotellin henkilökunta auttaa mielellään ja kertoo paikallisten vinkit luontoretkille.

Majoitus Iso-Syötteeltä kannattaa varata kesäsesonkina hyvissä ajoin. Mikäli kaipaat hotellin mukavuutta ja joustavuutta, varaa kesähuone aamiaisella KIDE Hotellista alkaen 79€/yö/2hh.

KIDE Hotellin sivuille.