Syötteen kansallispuisto on perustettu vuonna 2000 suojelemaan vaarakuusikoiden sisäänsä kätkemää arvokasta luontoa. Kansallispuiston siimeksessä uhanalaiset lajit, kuten liito-orava, maakotka sekä suurpedot, saavat elää arvoistansa elämää. Luonnonsuojelun ohella kansallispuistossa kulkee satoja kilometrejä erilaisia retkeilyreittejä kaikkina vuodenaikoina.

Reittikarttoja ja vinkkejä vaellusreitiksi voi kysyä Syötteen luontokeskukselta. Asiantuntevat oppaat auttavat sinua mielellään retkesi suunnittelussa.

Muistathan, että kansallispuistossa pätee roskattoman retkeilyn periaatteet. Metsähallituksen tuvilla ei ole jätehuoltoa. Kaiken minkä jaksat kantaa luontoon – jaksat kantaa sieltä myös pois.

Syötteen kansallispuisto on elämys sinua varten.

Syötteen kansallispuisto

Ulkoilmaelämää vaarametsien syleilyssä! Vaarametsät kutsuvat liikkumaan luonnonrauhaan kaikkina vuodenaikoina. Lihakset…

Syötteen luontokeskus

Syötteen luontokeskus on komea hirsilinna Syötteen kansallispuiston portilla. Pysyvässä näyttelyssä…

Reittivalikoima

Syötteen kansallispuiston retkeilyreitit ovat helppo väylä tutustua kauniiseen vaaraluontoon.

Naavaparran polku 3,2 km

Käveltävissä ympäri vuoden. Luontopolun varrella Naavaparran tarinoita Syötteen luonnosta. Polun päässä Annintuvan päivätupa, jossa voi pitää evästaukoa. Sopii hyvin myös lapsiperheille.

Teerivaaran lumikenkäreitti 4,5 km

Haastava reitti nousee ylös Teerivaaran laelle, josta upeat maisemat yli kansallispuiston. Reitti kulkee päivätupa Annintuvan kautta. Merkattu oranssein aurausviitoin.

Kansallispuiston talvipyöräilyreitit 36 km

Kansallispuiston talvipyöräilyreitit kulkevat upeissa maisemissa. Erämaiset reitit sopivat parhaiten jo hieman pyöräilyä harrastaneille. Ahmatuvalla sesonkina erämaakahvila. Reittiä ei ylläpidetä säännöllisesti, johon on syytä varautua.

Ahmankierros 16 km

Hiihtoretki Ahmatuvalle on talven kohokohta. Perinteisen- sekä luistelutyylin latu. Reitin varrella on neljä taukotupaa Annintupa, Ylpiätupa, Välitupa sekä Ahmatupa, joista Ahmatuvalla toimii talvisensonkina erämaakahvila.

Syötteen tuvat

Syöte kutsuu seikkailemaan! Yöretki jollekin kansallispuistomme sympaattisista tuvista on elämys, joka lämmittää mieltä pitkään. Muutaman yön vaelluksen Syötteen kansallispuistoon saa toteutettua helposti. Kansallispuistossa on 7 autiotupaa, Ahmatuvan varaustupa, sekä Rytivaaran ja Isoniemen vuokratuvat. Lisäksi löytyy yöpymiseen soveltuvia laavuja. Telttailu on sallittua taukopaikkojen lähellä.

Yöretki Ahmatuvalle

Yöretki tunnelmalliselle Ahmatuvalle on loistava irtiotto arjen ympyröistä. Petipaikan varanneilla on käytössään sauna, jonka löylyissä on ihana päästää hartiat alas ja nostaa jalat ylös. Paikalla on myös autiotupa, joka on kaikkien vapaassa käytössä.

Rytivaaran kruununmetsätorppa ja Rytitupa

Sopii yöretkikohteeksi kokeneille eränkävijöille. Erämaareitti Toraslammelta Rytivaaraan (12 km/suunta). Sopii kuljettavaksi kartan ja kompassin kanssa fatbikella tai hiihtäen (auki vko 8/19 alkaen). Erämaareittiä ei ylläpidetä säännöllisesti. Kysy kunnossapidosta Syötteen luontokeskukselta.

Tutustu luontokeskuksen toimintaan

Luontokeskuksessa päivän lehdet sekä maksuton wlan-verkko ovat vapaasti käytettävissä. Ajankohtaisten retkivinkkien avulla on helppo suunnata askeleensa kohti aktiivilomaa vaarametsien syleilyssä. Tule ja tutustu! Syötteen luontokeskukseen on vapaa pääsy.

  • Retkivinkit asiantuntevilta oppailta
  • Katso tulevat tapahtumat sekä vaihtuvat näyttelyt tapahtumakalenterista
  • Ryhmäopastukset (koululaisille ja päiväkotiryhmille maksutta)
  • Kartat, eräluvat
  • Varaustupien varaukset (Myös eraluvat.fi -verkkokaupasta)
  • Lapsille erilaisia tehtäviä sisällä ja ulkona
  • Lapsenkantorinkka vuokrattavana
  • Lastenhoitohuone

Lisätietoja ja parhaat vinkit:
Syötteen luontokeskus
puh. 0206 936 550
syote(at)metsa.fi