Rinteet tarjoavat yhteistä aikaa koko perheelle

Julkaistu:

Tyrnäväläisten Jaana Rajanderin, Sami Virtasen sekä lasten Hertan, 8,  ja Vienon, 4, talviviikonloppujen ohjelma on hyvissä ajoin selvillä: Varusteet kyytiin, muksut mukaan ja kohti Iso-Syötteen juurella odottavaa asuntovaunua. Jaana sanoo, että kahden tunnin ajomatka on juuri sopiva, jotta työasioiden ja arki jäävät taustapeiliin. Edessä on perheen yhteiselle tekemiselle ja ulkoilulle omistettua aikaa.

– Olemme Iso-Syötteellä talvisin todella paljon, sillä lapset viihtyvät rinteessä ja oppivat jatkuvasti uutta. Ja säilyy se mielenkiinto itselläkin, kun kokeilee välillä uusia lajeja. Sitä paitsi en keksi mitään muuta tekemistä missä meidän perheemme viihtyisi aivan koko päivän ulkona.

Perheen ja vanhempien historia Iso-Syötteellä alkaa 30 vuoden takaa, jolloin Jaanan vanhemmat ajoivat asuntovaununsa tunturin karavaanarialueelle. Ajan saatossa Sami liittyi Syötteenkävijöihin ja myöhemmin oli aika ostaa oma vaunu omalle perheelle. Se toimi perheen tukikohtana molempien lasten vauva-aikana. Vanhempainvapaa-aikana perhe vietti useamman viikon tunturimaisemissa talvikautena. Hän muistelee, että kokemus oli upea ja erityisesti alkutalven seesteinen rauhallisuus on jäänyt mieleen.

– Pitkän talven jälkeen sitä aina odottaa kevättä ja lämmintä auringonpaistetta. Olemme nauttineet Syötteellä olemisesta myös sydäntalvella, kun lunta on paljon ja kaamoksen taittaa vain lyhyt kirkas hetki.

Lasten varttuminen on tuonut rinnepäivään lisää säpäkkää toimintaa. Vieno oppi laskettelemaan edellisenä talvena ilman valjaita ja Hertasta on kasvanut etevä lumilautailija, joka laskee Iso-Syötteen Airforce-tiimissä. Viime talvena Hertta halusi osallistua Iso-Syötteellä järjestetyille tyttöjen ja naisten omille freestylelaskemisen Mindy-sessareille. Jaana lähti kaveriksi seuraamaan tyttären saamaan valmennusta.

– Meidäthän laitettiin eri ryhmiin ja huomasin, että nyt on sitten sama lähteä opettelemaan hyppimistä ja reileistä laskemista!

Tapahtuman jälkeen Jaana osti rinnesuksien rinnalle parkkilaskuun tarkoitetut twintip-temppusukset. Aiemmin hän on myös lumilautaillut ja laskenut pitkään telemarkia.

– Kun riittää rohkeutta ja intoa, niin kyllä aikuistenkin kannattaa mennä kokeilemaan parkkiin laskemista vaikkapa Perherinteiden alueen pienelle streetille.

Jaana Mindy-sessareissa keväällä 2017

Lumimaassa viihtyy koko päivän

Perherinteet on muodostunut perheen suosikkipaikaksi. Ja miksipä ei – Jaana kertoo, että uusi, pitkä ja leveä rinne on erinomainen uusien lajien opetteluun ja taitojen hiomiseen.

– Perherinteiden alue on sen kokoinen, että yksi aikuinen näkee missä lapset menevät ja toinen vanhemmista voi käydä rauhassa vaikkapa takarinteillä. Itse viihdyn siellä tosin niin hyvin, ettei minulla ole tarvetta edes päästä muihin rinteisiin laskemaan.

Lapsille Syöte-viikonloppujen kohokohta on jo totutusti Perherinteiden Mustin ja Lystin Seikkailumetsästä löytyvien tehtävärastien suorittaminen.

– Tehtävät täytyy käydä tekemässä aivan varmasti joka ikisenä päivänä ja hakemassa palkinto hiihtokoululta.

Sen henkilökunta on tullut perheelle tutuksi talvien mittaan, sillä sekä lapset että aikuiset ovat käyneet hakemassa hiihdonopettajilta oppia sekä uuden lajin alkutaipaleelle että myöhemmin laskutekniikan hiomiseen.

– Hertta aloitti lumilautailun hiihtokoulussa ja on käynyt siellä myöhemminkin oppimassa. Kun ankkurihissi tuntui vaikealta ja itseä hirvittää päästää lasta yksin menemään, apu löytyi hiihtokoulusta.

Perhe osallistuu myös aktiivisesti Iso-Syötteellä järjestettäviin tapahtumiin ja leikkimielisiin Suomi-Slalom –kisoihin. Talvien saatossa koko keskuksen henkilökunta on tullut tutuksi – ja päinvastoin.

– Perheelle sopivan kokoinen keskus myös tuntuu turvalliselta.

Koko perhe viihtyy Lumimaassa ja MiniStreetillä

Lumimaa faktat

Lumimaasta löytyy sompahissi ja naruhissi sekä mattohissi ja ankkurihissi.

  • mattohissi ja naruhissi ilmaiset kaikille.
  • Alle 7-vuotiaat kypäräpäät laskevat ilmaiseksi.

Lumimaassa on neljä rinnettä

  • Ensimmäisestä löydät pujotteluradan
  • Toisesta MiniStreetin hyppyreineen ja presseineen
  • Kolmannesta hurjasti tilaa kurvailla ja hauskan crossiradan
  • Neljännestä Maskottiporojen Mustin ja Lystin vallattoman Seikkailumetsän kurvit.
  • Kaikki rinteet ovat yli 200 metriä pitkiä!

Palvelua ja purtavaa

  • Pienet lapset voi jättää Hippulaan sisätiloihin lastenhoitoon.
  • Nuotiopaikoilla voi lepuuttaa jalkoja ja haukata evästä.