Junnusnoukkaajasta SM-tason laskijaksi Iso-Syötteen parkeissa

Julkaistu:

Lumilautailija Roni Aalto on kehittynyt junnusnoukkaajasta SM-tason laskijaksi Iso-Syötteen parkeissa ja valmennuksessa.

Jakkukyläläisen, 13-vuotiaan Roni Aallon kehityspolku lumilautailijana on kulkenut aina ensipuraisusta SM-kisakiertueelle Iso-Syötteen parkeissa ja porukoissa. Hän muistelee päässeensä  kokeilemaan lumilautailua ensimmäisen kerran jo 5-vuotiaana. Pari vuotta myöhemmin harrastukseen tuli uutta nostetta, kun perhe rakensi mökin Syötteelle ja Roni sai laskukaverit pikkuveljestään Roomeosta ja serkustaan Topiaksesta. Pojat osallistuivat Iso-Syötteen hiihtokoulun järjestelmään YouthCampiin, edistyksennälkäisten harrastajien valmennusohjelmaan. Siinä Roni pääsi myös Suomen lumilautamaajoukkueen valmentajana työskentelevän Mikko Terentjeffin ohjaukseen heti ensimmäisestä parkkilaskupäivästään alkaen.

– Silloin oli haastetta siinä, että uskalsi laskea hyppyristä ja kun myöhemmin sai grabin kiinni laudasta, niin olihan se aika hurjaa. Oli iso juttu nähdä vanhemmilta laskijoilta miten temput menevät. Lisäksi Mikko tsemppasi ja neuvoi paljon.

Roni pohtii, että sama kipinä löytyy edelleen, kun saa lumilaudan alleen. Temppuihin on tullut lisää vauhtia, korkeutta ja vaativuutta, mutta hän sanoo menevänsä parkkiin edelleen samalla asenteella.

– Omien taitojen mukaan mennään ja aina välillä opitaan jotain uutta. Tehdään juttuja oman mielen mukaan sillä tavalla, että sopivasti haastaa itseään aina parempaan suuntaan.

Aaltojen perhe viettää mökillään ja Iso-Syötteellä talvikauden viikonloput ja lomat. Kaikki perheen neljä lasta laskevat aktiivisesti laudalla, vanhemmat snowscooteilla. Mäkeen ja parkkiin suunnataan ensimmäiseksi aamulla ja mökille suunnataan vasta hissien sulkeuduttua. Roni arvioi, että yksistään yhtenä viikonloppuna laskutunteja kertyy 20. Rinteeseen vetää aktiivilaskijoiden oma laskutiimi Iso-Syöte Airforce. Laskutalliin valitaan vuosittain laskijat erillisestä hakemuksesta. Roni kertoo, että tiimiläisillä on oma mökki taukotilana, leffailtoja ja erikoisetuja, kuten muita aiempi pääsy laskemaan aamulla.

– Ennen kaikkea me lasketaan Airforcen porukalla paljon yhdessä. Tiimissä on hyvä yhteishenki, missä kaikki kannustavat toisiaan kokeilemaan uusia juttuja.

Talven aikana laskijat kokoontuvat yhteen myös kisaamaan rennossa hengessä Parkkijameissa. Lähtönumeroita ei tosin ole, eikä osallistumismaksuakaan. Tehtävänä on vakuuttaa tuomarit omalla tyylillä. Jameista löytyy myös hetki, jonka Roni nostaa yhdeksi parhaimmista hetkistä laudan päällä.

– Talven 2015 viimeisissä Parkkijameissa minut palkittiin laskijana, joka on kehittynyt eniten sinä kautena ja tuonut porukkaan hyvää fiilistä. Sain Markus Klevelandin Nitron promodel-laudan palkinnoksi. Se oli kyllä hienoa.

Viime talvena Roni osallistui toistamiseen kuutosluokkalaisena Syötteen ainutlaatuiselle alakoululeirille. Sen osallistujat tekevät koulutyönsä viikon ajan Syötteen kyläkoululla oman opettajan kanssa sovitulla tavalla. Majoitus, ruokailut ja iltaurheilut järjestettiin hotelli Pikku-Syötteellä. Iltapäivisin leiriläiset suuntasivat valmentaja-Mikon kanssa Iso-Syötteelle laskemaan. Alakoululeiri oli ainutkertainen kokemus, jolla oli vielä hienompi päätös. Päätöspäivänä Mikko kertoi Ronille, Roomeolle ja Topiakselle, että kolmikko on valittu Syötteen Amateur Teamiin. Se tietää pääsyä Mikon ammattimaiseen valmennukseen ja osallistumista lumilautailun SM-kisoihin.

– Mikko oli sopinut asiasta ennakkoon meidän vanhempien kanssa, mutta se tuli täytenä yllätyksenä. Koko porukka oli valtavan onnellinen ja hetki oli omalle lasku-uralla todella merkittävä.

Jo edellistalvena Roni sijoittui SM-kisojen rankinglistalla kymmenen parhaan joukkoon. Tälle talvelle toiveissa on uusien temppujen oppimista ja hyvien sijoitusten tavoittaminen lumilautailun Suomi Tourilla, jonka huipennus SM-kisat ovat.

– Kisoissa on hyvä fiilis. Yleensä opin Parkkijameissakin eniten temppuja juuri sen ansiota, kun kaikki kannustavat kavereitaan ja pääsee sopivasti haastamaan itseään.

YouthCamp

YouthCampit pyörivät Iso-Syötteellä pitkin kautta, sekä kaksipäiväisenä, että kauden mittaisena. Niihin ovat tervetulleita kaikki itsekseen rinteessä pärjäävät harrastajat. Camppien sisältö määräytyy osallistujien toiveiden perusteella, esimerkiksi pujotteluun tai parkkilaskuun suuntautuviksi. Lajeina suksi ja lauta.

Lisätietoja www.syote.fi/hiihtokoulu

Lumilautailun alakoululeirit on tarkoitettu kaikille aktiivisesti lumilautaileville alakouluikäisille lapsille, joiden haaveena on kehittyä paremmiksi lautailijoiksi.

Lisätietoja www.syote.fi/snowparkit