Uusi vapaalaskutapahtuma valloittaa Iso-Syötteen

Julkaistu:

Ensi viikonloppuna Suomen eteläisimmän tunturin valloittaa aivan uudenlainen vapaalaskutapahtuma. Vapaalasku, eli laskettelu tai lumilautailu hoitamattomien rinteiden ulkopuolella, kasvattaa jatkuvasti suosiotaan. Lajia maailmallakin harjoittavat suomalaiset Jussi Hynninen ja Tuomas Immonen ovat Iso-Syötteen tapahtuman takana.

– Halusimme järjestää uudenlaisen vapaalaskutapahtuman, jossa tärkeintä on hauskanpito meille rakkaan lajin parissa. Tämä ei ole totista hommaa, eikä sitä tehdäkseen tarvitse olla ekspertti, kertoo lumilaudalla laskeva Tuomas Immonen.

– Iso-Syöte sopii loistavasti paikaksi profiilinsa ja lumivarmuutensa takia. Keskus tekee myös yhteistyötä Ystävällisen Kaunohiihtoseuran kanssa, joka on tässäkin tapahtumassa vahvasti mukana, Immonen jatkaa.

Tapahtumaan kuuluu Iso-Syötteelle jo perinteeksi muodostunut kilpailu, mutta lisäksi luvassa on työpajoja, joissa perehdytään esimerkiksi lumiturvallisuuteen  ja vapaalaskemisen mahdollisuuksiin hiihtokeskuksissa.

– Haluamme levittää oppia ja tietoutta erityisesti siitä, ettei lajin harrastamiseen tarvita huipputason laskutaitoa ja lumiturvallisuusasioistakin pääsee helposti jyvälle laadukkaiden koulutusten kautta. Hauskuuteen pääsee siis kiinni helpolla! Immonen kertoo.

Sokerina pohjalla Iso-Syötteen tapahtumaan on tuotu Itävallan Pitztalista löytynyt idea joka on jalostunut Iso-Syöte Wild Race-kilpailuksi.

– Tälläistä emme tiedä, että olisi aiemmin Suomessa järjestetty. Hauskaa tulee olemaan takuuvarmasti, Immonen hehkuttaa ja selvittää Wild Race-käsitettä: Rata lähtee Iso-Syötteen huipulta ja kiertää rinteiden, metsän ja hissilinjankin poikki. Oman reitin saa valita, mutta radalle asetettujen muutamien porttien läpi on laskettava.

Kilpailun rataa on valaistu soihduin ja jätkänkynttilöin, joten tapahtuma on myös katsojaystävällinen. Voiton nappaa nopein aika. Iso-Syöte Freeride Openiin on ennakkoilmoittautuminen, osallistua voi joko lauantain kilpailuihin tai sunnuntain työpajoihin, tai molempiin. Ilmoittautuminen osoitteessa: www.syote.fi/vapaalasku