Vapaalasku - freeride

Iso-Syöte on ollut aina vapaalaskijoiden suosiossa, sillä uutta lunta sataa reippaasti pitkin laskukautta. Suomen eteläisimmän tunturin tykkylumiset puut ja niiden suojaamat reitit ovat takamaaston off-piste -laskijoiden sielunmaisemaa.

Suksi, lauta & telemark

Hiihtokoulumme opettajista löytyy taitavia ja kokeneita vapaalaskuopettajia! Jos mielesi halajaa metsään tai toivot siellä lisää haastetta, tule jutulle.

Vuokraamosta löydät vapaalaskuvälineet alle!

FreeridePark

Iso-Syötteellä alkoi myös legendaarisen vapaalaskijan Kimmo ”Skipe” Oivon jo 30 vuotta kestänyt seikkailu täydellisen laskun perässä.

– Suomen luonnossa on kauneutta, joka maailmalla ehkä puuttuukin. Vaikka mittasuhteet ovat täällä pienemmät, talven ääretön kauneus Suomessa ei häviä.

Skipen nuoruusvuosinaan koluama alue on nyt hänen suunnittelemansa ja rakentamansa FreeridePark – Suomen ainoa luonnonolosuhteisiin rakennettu vapaalaskualue. Metsää on raivattu sen verran, että kokemattomatkin laskijat löytävät offarilta turvalliset laskulinjat. Metsän siimekseen rakennetut lavat ja hyppyrit houkuttelevat myös newschool-laskijoita tuomaan temppunsa puuterilumelle.

Voit luottaa Skipen sanoihin – offarilasku kuuluu kaikille. Kun liikkeelle lähtee rauhallisesti ja omien taitojen rajoissa, off-pisteellä on turvallista, hauskaa ja opettavaista. Aivan uusi ja luonnon mukana alati muuttuva elämys odottaa Freeride Parkissa.

Iso-Syöte Freeride Open 4.-5.2.2017

Iso-Syöte Freeride Open on kaikille avoin, kaudella 2016–2017 ensimmäistä kertaa kaksipäiväisenä järjestettävä yhteisöllinen kokoontuminen sekä kilpailu- ja koulutustapahtuma vapaalaskijoille.

Ilmoitaudu mukaan Freeride Openiin täyttämällä lomake!

Iso-Syöte Freeride Open 2017 ohjelma:

La 4.2
9-10 Rekisteröityminen
10-11 Iso-Syöte Freeride Open face check
11-15 Iso-Syöte Freeride open kisa
15-18 Keittolounas Romekievarilla
Esitelmät (Romekievari):
15.30 Ilahu Boards
16.00 Mika Fält
16.30 Puuppolan Suksi
18-19 Iso-Syöte Wild Race + Bonfire Party rataan tutustuminen
19-20 Hissit suljettu, Iso-Syöte Wild Race kisa
20.15 Bonfire party + palkintojen jako
22.00 Iso-Syöte Freeride Open Party Romekievarilla

Su 5.2 
9.15-9.45 Work shop 1. Skinnauksen / splittailun perusteet, Tuomas Immonen & Jussi Hynninen
10.00-11.30 Work shop 2:, Vapaalaskun taitoharjoittelu hiihtokeskuksessa, Tuomas Immonen & Jussi Hynninen
11.45-12.45 Luento: Lumiturvallisuus, Patrick Forsblom / lumiturvallisuus –hanke (www.lumivyory.fi)
13.00-14.30 Work shop 3: Vapaalaskun taitoharjoittelu hiihtokeskuksessa, Tuomas Immonen & Jussi Hynninen
13.30–14.30 Work shop 4: Vyörypelastusvälineiden käyttö, Patrick Forsblom / lumiturvallisuushanke

Lauantaina kaksi kilpailua

  1. Iso-Syöte Freeride Open vapaalaskukisa

Freeride Parkissa kansainvälistä vapaalaskukisaformaattia mukaillen. Jokaisella laskijalla on yksi lasku joka arvioidaan ”overall impression” menetelmällä.

  1. Iso-Syöte Wild Race

Syötteen huipulta ennenkokematonta reittiä alas, nopeuskisa iltakisana. Matkalla on 5-8 porttia joiden läpi on laskettava, muuten reitin valinta on vapaa. Maalialueella bonfire party, makkaranpaistoa ym. sekä tietenkin palkintojen jako. Täysi-ikäisten ilta jatkuu Romekievarissa iltabileillä.

Viikonloppuna on lisäksi testattavana uusia vapaalaskuvälineitä.

Sarjat

Juniori tytöille ja pojille (12-17v.) omat sarjat sekä suksilla laskijoille että lumilautailijoille, samoin avoimet sarjat naisille ja miehille. Kisoihin voi osallistua kuka tahansa vaihtelevissa olosuhteissa kohtalaiset laskutaidot omaava laskija. Paikalle kutsutaan kisaamaan myös Suomen parhaita vapaalaskijoita.

Osallistumismaksut

  • Viikonloppu, la-su 90€  Sisältää 2pv hissilipun, osallistumismaksun molempiin kisoihin lauantaina ja kaikkiin workshoppeihin sunnuntaina, keittolounaan la ja su, goodie bagin ja sisäänpääsyn iltabileisiin lauantaina.
  • Lauantai 60€ Sisältää 1pv hissilipun, molempien kisojen osallistumismaksut, goodie bagin, keittolounaan + makkaraa ja kahvia ym. Bonfire partyissa, sisäänpääsyn iltabileisiin.
  • Sunnuntai 45€ Sisältää 1 pv hissilipun, osallistumisen work shoppeihin, goodie bagin, keittolounaan.

Ilmoitaudu mukaan Freeride Openiin täyttämällä lomake!

Osallistumismaksu 90/60/45 € maksetaan suoraan tilille:

  • Sampopankki: FI81 8000 1871 3763 65
  • Maksun saaja: Hiihtokeskus Iso-Syöte Oy
  • Käytä viestikentässä seuraavaa viitettä: Freeride Open 2017 osallistumismaksu

Kaikilla alle 18 vuotiailla oltava huoltaja/valvoja mukana tapahtumassa. Junnusarjan ikäraja 12-17v.

Osallistuminen on sitova eikä maksua palauteta.

Pakolliset varusteet harjoitusten ja kilpailun aikana: kypärä sekä selkäpanssari.

Kilpailijoilla oltava oma vakuutus rinteiden ulkopuolista laskemista varten.

Sunnuntaina workshoppeja

Sunnuntai on koulutuspäivä sisältäen workshoppeja ja luentoja; vapaalaskun taitoklinikkaa suksilla sekä laudalla, lumiturvallisuus-koulutusta ja luentoa ym. Koulutuspäivän lopullinen sisältö tarkentuu marraskuun 2016 aikana, mahdollisia aiheita.

Tapahtuman järjestäjät ja workshop kouluttajat 

Tuomas Immonen ja Jussi Hynninen ovat molemmat alansa huippuja ja toimineet sekä hiihdonopettajina, että kouluttajina pitkään. Jussi on tehnyt hiihdonopetusta vuodesta 1999 ja toiminut hiihdonopettajien kouluttajana vuodesta 2004. Tuomas on opettanut lumilautailua vuodesta 1999 ja kouluttanut lumilautailun opettajia vuodesta 2007.  Molemmat myös kilpailevat vapaalaskussa Freeride World Qualifier -kiertueella. Tuomaksen ja Jussin haastattelut alempana tällä sivulla.

Osallistuminen

Laskijoilla on mahdollisuus osallistua koko viikonlopulle tai erikseen joko kilpailu- tai koulutuspäivälle. Mukaan mahtuu maksimissaan 60 osallistujaa.

Osallistujilla oltava rinteiden ulkopuolella laskemisen kattava vakuutus, kypärä + selkäpanssari. Alle 18-vuotiailla tulee olla mukana huoltaja / valvoja.

Tuomas ImmonenIso-Syöte Freeride Openin järjestäjä ja kouluttaja, freeride tiimin jäsen

Kuka olet?

Olen Tuomas Immonen, ulkoilmassa viihtyvä liikunnanopettaja, lumilautailija, tutkija, karavaanari, surffaaja ja wannabe-surffilautojen rakentelija Oulusta.

Kertoisitko vähän laskutaustastasi?

Alkava talvi taitaa olla numero 22 laudan päällä. Nuorempana tuli laskettua omaksi iloksi paljon paippia ja testattua kisailua krossissa. Suurin mielenkiinto on pienestä asti jostain syystä ollut isommilla vuorilla. Muutama vuosi takaperin kokeilin kisaamista vapaalaskussa ja sillä tiellä ollaan edelleen. Splittailu ja hisseistä vapaat vuoret kiinnostaa vuosi vuodelta yhä enemmän. Olen opettanut lumilautailua vuodesta 1999 ja kouluttanut lumilautailun opettajia vuodesta 2007.

Mikä on lajissa parasta?

Lajissa parasta on ehdottomasti monipuolisuus. Viikon talvessa laskevan kruisailijan ja olympiaurheilijan väliin mahtuu aika paljon vaihtoehtoja. Omalla kohdalla kroppaa ei enää välttämättä paiskota tonttiin, tai ainakaan siitä palauduta ihan samalla tavalla kuin 10 vuotta sitten, mutta hauskaa ja sopivaa haastetta löytyy loputtomasti. Vaikka itsellä se on viime aikoina enimmäkseen löytynyt vuorilla liikkumisen opettelusta ja vapaalaskusta, niin vähintäänkin yhtä hauskoja laskupäiviä on monesti kehittynyt vaikka parkin pienimpien obstaakkelien tai jonkin olemattoman lumikökkäreen ympärille. Samanhenkiset kaverit ja se miten asioihin itse suhtautuu määrää aika pitkälti sen miten hauskaa puuhaa laskeminen lopulta on. Ja se hauskanpitohan se on se juttu tässä touhussa riippumatta siitä missä laskee tai mitä taivaalta sataa. Lajin parissa voi tehdä myös paljon muutakin hauskaa ja kehittävää kuin tähdätä kisalaskijaksi tai kuvauspuolen ammattilaiseksi, vaikkapa toimia opettajana tai tapahtumajärjestäjänä.

Mitä on suunnitelmissa tulevalle kaudelle?

Tulevalla kaudelle suunnitelmissa on laskua ja splittailua Norjassa ja Ruotsissa, mahdollisesti muutama vapaalaskukisa Euroopassa ja Banked Slalomeja Suomessa. Ja tietysti Syötteellä mahdollisimman paljon laskemista ja takamaastospottien koluamista. Syötteellä järkätään myös helmikuun alussa Hynnisen Jussin kanssa Iso-Syöte Freeride Open, toivottavasti saadaan paljon porukkaa mukaan! Toukokuussa perinteisesti vielä Riksgränseniin vapaalaskun pm-kisoihin ja Riks Bankediin kurvaamaan kallistettuja mutkia

Ajatus jaettavaksi?

Jaahas… Pistetäänpäs vaikka tällainen… Monesti on miettinyt mitä sitä tekisi jos ei koskaan olisi innostunut laskemisesta ja mitä kaikkea olisi jäänyt kokematta, miten monta maata näkemättä tai moneen ihmiseen tutustumatta… Oisko siinä ajatusta, jos jokainen tän lukeva yrittäisi houkutella talven aikana yhden uuden tyypin kokeilemaan laskemista? Se saattaa vaikka olla sille tyypille paras juttu ikinä.

Ja kiitokset vielä tukijoille Iso-Syöte, Nitro ja Rip Curl!

@tujuimmo

Jussi HynninenIso-Syöte Freeride Openin järjestäjä ja kouluttaja, freeride tiimin jäsen

Kuka olet?

Olen Jussi Hynninen, vapaalaskija, liikunnanopettaja. Lasken suksilla kaikkea mahdollista, mutta yleensä rinteiden ulkopuolella. Syntynyt olen Imatralla, jossa vietin nuoruuteni. Nykyään suuri osa vuodesta kuluu vuorilla Norjassa, Ruotsissa sekä Sveitsissä.

Kertoisitko laskutaustastasi?

Sukset olen isäni kertomuksen mukaan laittanut ensimmäisen kerran jalkaan noin 4 -vuotiaana, joten laskutalvia on takana kolmisenkymmentä. Matkan varrelle mahtuu ratalaskua juniorina, lumilautailua, telemarkkia sekä viimeiset kymmenen vuotta vapaalaskua vuorilla. Nykyään kilpailen myös vapaalaskussa Freeride World Qualifier -kiertueella. Hiihdonopetusta olen tehnyt vuodesta 1999 ja olen myös toiminut hiihdonopettajien kouluttajana vuodesta 2004.

Mikä on lajissa parasta?

Lajissa parasta ovat haasteet, koska ne eivät lopu koskaan. Jokainen päivä suksilla on erilainen, etenkin rinteiden ulkopuolella, jossa olosuhteet vaihtelevat paljon. Jokainen päivä voi oppia myös jotain uutta, jos on valmis haastamaan itseään. Kannattaakin pitää mieli avoinna kaikelle uudelle, mitä laskeminen voi tarjota.

Tulevan kauden suunnitelmat?

Alkutalvi menee kotisuomen rinteissä tuntumaa hakien sekä töiden merkeissä uusia hiihdonopettajia kouluttaen. Joulu-maaliskuun pidän tukikohtaa Sveitsin Engelbergissä, josta kierrän laskemassa kisoja ja vapaata ympäri Eurooppaa. Loppukevään suunnitelmissa on laskea Ruotsin sekä Norjan vuorilla.

Loppusanat!

Lähtekää aamulla mäkeen ja nauttikaa laskemisesta. Laskeminen on vaan niin siistiä! Isot kiitokset tukijoille, Helly Hansen, Elan, Bolle sekä tietysti Iso-Syöte.

@jupehynn