Vaarametsissä liikutaan – syysviikko Syötteen kansallispuistossa

Vaarametsässä liikutaan – syysviikko Syötteen luontokeskuksella
Syyskuun raikas ilma kutsuu nauttimaan luonnon rauhasta. Syötteen komeissa maisemissa voi liikkua monin eri tavoin, kuten pyöräillen, patikoiden tai sieni- ja marjasaaliita havitellen. Luontokeskuksella on luvassa syyskuun puolenvälin paikkeilla monipuolista ohjelmaa vauvasta vaariin – muksusta mummoon!

Lauantaina 8.9. vietetään jälleen sienipäivää. Päivä alkaa aamulla kello 9 aikaan luennolla luontokeskuksen auditoriossa. Luennoitsija Riitta Rontu (Syötteen Sieni ja Yrtti ky) käy läpi yleisimpiä sieniä ja kysymyksille on myös tilaa. Luennon jälkeen lähdetään sieniretkelle. Retkelle tulee ilmoittautua Tiina Salonpäälle (puh 0400 289330, tiina.salonpaa@4h.fi) ja mukaan mahtuu 30 henkilöä. Luontokeskuksen laavulla voi tutustua kello 11-15 lankojen värjäämiseen sienillä. Menetelmää esittelee Katri Kemppanen. Auditoriossa on Pudasjärven 4H-yhdistyksen toimesta askartelua lapsille. Kello 13 eteenpäin terassilla voi seurata sieniruokien valmistusta ja maistiaisiakin on luvassa. Samoihin aikoihin retkeläiset palaavat ja oppaat pystyttävät päivän saaliista sieninäyttelyn luontokeskuksen aulaan. Luontokeskuksen kahvilassa voi nauttia kello 11-15 välisenä aikana herkullista sienikeittoa (10€) tai sienipastaa (12 €).

Suomen ladun lanseeraama tapahtuma ”Nuku yö -ulkona” rohkaisee ihmisiä yöpymään ulkosalla syyskuussa. Syötteellä tapahtuman pohjalta lähdetään yöpymään Rytivaaran kruununmetsätorpan pihapiiriin lauantai-sunnuntain väliseksi yöksi 8.-9.9. Mukaan lähtee luontokeskukselta opas. Jokainen tarvitsee mukaan omat majoitteet, eväät sekä halutessaan mukaan voi ottaa saunomiskamppeet. Retkelle tulee ilmoittautua viimeistään perjantaina 7.9. kello 15 mennessä.

Tiistaina 11.9. luontokeskuksella on mahdollista tutustua pienimuotoisesti luonnonkosmetiikan valmistukseen. Työpajassa on mahdollista piipahtaa valmistamassa oma ihonhoitotuote ja saada ideoita kauneudenhoitotuotteiden valmistukseen kotioloissa. Työpaja on avoinna kello 11-14. Luonnontuotteen valmistuksesta peritään tarvikemaksu 5 €/tuote.

Keskiviikkona 12.9. Lauttalammella on kahvipannu kuumana kello 11-13. Tervetuloa porisemaan Syötteen alueen reiteistä, antamaan palautetta sekä nauttimaan mukavasta tunnelmasta. Luontokeskuksen työntekijät antavat mielellään vaikkapa retkikohdevinkkejä.

Torstaina 13.9. lähdetään valloittamaan Syötteen kansallispuiston korkein kohta Pyhitystunturi Taivalkoskelle. Retkelle lähdetään kimppakyydein Syötteen luontokeskukselta kello 10 aikaan. Toki paikalle voi myös tulla omalla autolla suoraan. Paikalla tutustutaan Pyhityksen luontoon sekä historiaan oppaan johdolla. Kotimatkalle lähdetään noin kello 13. Retkelle tulee ilmoittautua viimeistään edellisenä päivänä kello 15 mennessä.

Syötteen kierros -pyöräreittiin (19 km) tutustutaan opastetusti perjantaina 14.9. Retkelle lähdetään kello 11 aikaan luontokeskuskelta. Osallistujilla tulee olla omat maastopyörät sekä kypärät, joita voi myös vuokrata Hotelli Iso-Syötteeltä, Hotelli Pikku-Syötteeltä sekä Syötteen keskusvaraamosta. Reitti poljetaan läpi leppoisaan tahtiin ja matkan varrella pysähdellään ihmettelemään luonnon ihmeitä. Opas kertoo Syötteen alueen luonnosta sekä historiasta matkan varrella. Omat eväät ja juomat mukaan! Arvioitu kesto n. 3 tuntia. Retkelle on ennakkoilmoittautuminen edellisen päivän kello 15 mennessä.

Lauantaina 15.9. Syötteen luontokeskuksen kahvilassa on tarjolla silmiä sekä vatsaa hivelevä syyskauden brunssi kello 11-15. Runsaassa noutopöydässä on tarjolla herkkuja moneen lähtöön mm. caesar-salaattia, oliivi-fetasalaattia, rieskarullia, suolaisia piirakoita, nakkeja, ranskanperunoita, leikkeleitä, hedelmiä, juustoja sekä makeita leivonnaisia. Brunssin hinta on 19,50 €/hlö (lapset alle 12-v. 10 €). Auditoriossa näytetään elokuva Onneli, Anneli ja salaperäinen muukalainen kello 14 alkaen. Päivä on myös Maailman siivouspäivä, johon osallistutaan 150 eri maasta. Luontokeskuksen asiakaspalvelusta voi noutaa roskapussin ja lähteä siistimään ympäristöä. Lue lisää https://www.worldcleanupday.org/.

Tervetuloa liikkumaan Syötteen vaaramaisemiin!

Lisätietoja ja ennakkoilmoittautumiset:
Syötteen luontokeskus
puh. 0206 39 6550
syote(at)metsa.fi
www.luontoon.fi/syote

  • Syötteen luontokeskus