Sami Säily tunnetaan upeista valokuvistaan

Julkaistu:

Samille luonnossa liikkuminen on aina ollut tärkeää, mutta teini-iässä virinnyt lintuharrastus toi mukaan uuden kiinnostuksen kohteen, valokuvaamisen. Kymmenisen vuotta sitten kytemään jäänyt kipinä roihahti, kun luonnon valokuvaus harrastuksena astui kuvaan ja vei mennessään. 

Oululaisen graafikon silmä näkee luonnon estetiikkaa. Valot, kohtaamiset, luonnonilmiöt ja vaihtuvat vuodenajat tarjoavat luontokuvaajalle lukemattomia mahdollisuuksia ikuistaa luonnon kauneutta.

Samin kuvien keskiössä on pohjoinen maisema, mutta tilaisuuden tullen kuviin päätyy myös eläimiä ja lintuja. Etenkin kuukkeleista ja hömötiaisista on tuttavallisuutensa vuoksi tullut lempikuvattavia, mutta kuviin on tallentunut paljon myös muita metsän asukkeja aina suurpedoista maakotkaan.

Syötteen luonnontilaiset ikimetsät ovat Samille erityisen mieleisiä – voisi jopa sanoa, että Syötteen metsät lumosivat miehen täysin. Talvella liukulumikengillä liikkuvan valokuvaajan voi tavata hiihtelemässä omia latujaan ja toisinaan mukana matkaavat vaimo Katja sekä perheen Topi-koira.

Kausipaikka Syötteen caravan-alueella mahdollistaa retkeilyä alueen luonnossa vaunun toimiessa tukikohtana.

– Vietämme paljon talviviikonloppuja omalla vaunulla. Viihdymme hyvin luonnossa, mutta teen myös joskus etätöitä Syötteeltä käsin. Yrittäjänä onnistuu rytmittää työt siten, että luonnosta voi nauttia myös virallisena toimistoaikana. Luonnonvalon, vuorokauden sekä vuodenaikojen vaihtelut tekevätkin valokuvauksesta kiehtovaa vuoden jokaisena päivänä. 

Myös revontulien kuvaaminen on lähellä Samin sydäntä. Yöllisen taivaan kuvaaminen on oma lajinsa ja toisinaan on hetkiä, jolloin taivaan tulet palkitsevat yöllisen kulkijan.

Samin valokuvia löytyy Syötteen Luontokeskuksesta

Kolmisen vuotta sitten Sami piti valokuvanäyttelyn Syötteen Luontokeskuksessa. Näyttelyn myötä hänelle tarjoutui mahdollisuus saada kuviaan mukaan uusittavaan pysyväisnäyttelyyn. Samin ikuistamat luontokuvat sekä kuvittajien (Rebecca Norman, Hanna Keränen) luomat piirrokset ovatkin merkittävässä roolissa näyttelyn visuaalisuudessa. Näyttelyssä voi tutustua Syötteen luonnon erityispiirteisiin, ympäröiviin maisemiin ja oppia luonnon monimuotoisuudesta.

– Luontokeskus on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Sieltä lähtee myös monta retkeilyreittiä, joista jokainen varmasti löytää mieleisensä. Luontokuvaajille Syötteellä on loistavat edellytykset: ainutlaatuinen metsäluonto, vaarat ja suot. Syötteellä riittää kuvattavaa ympäri vuoden, kertoo Sami ja vinkkaa Luontokeskuksella olevasta ruokintapaikasta, jonka liepeillä on hyvä kuvata siivekkäitä ystäviä.

Sami Säilyn luontokuvia voi seurata instagramissa. Ota seurantaan: @samisaily

Samin vinkit Syötteen kävijälle

  • Syötteen upea metsäluonto on nähtävyys jo sinänsä. Merkityillä reiteillä on helppo kulkea ja kokeneemmalle retkeilijälle kansallispuisto tarjoaa hienoja paikkoja myös reittien ulkopuolella
  • Syötteen huippu on kaunis ja kuvauksellinen kohde. Etenkin talvella tykkypuut ovat huikaisevan kauniita, luonnon oma taidenäyttely. Huipulle pääsee helposti hiihtohissillä tai autolla.
  • Teerivaara ja Vattukuru ovat yksiä suosikkikohteistani ja käymisen arvoisia myös talvella.