Oululainen sienestäjä Eija viihtyy Syötteen metsissä

Julkaistu:

Intohimoisen sieniharrastajan Eija Paasin löytää syksyisin metsästä ja jos ei Eija ole metsässä, toimii hän aktiivisesti Oulun Sieniseurassa opastaen ja kouluttaen ihmisiä sienten ihmeelliseen maailmaan.

Opettajan ammatissa toiminut Eija on hiljattain jäänyt eläkkeelle ja sieniseuran aktiivinen hallituksen sihteeri viihtyy yhä enemmän rakkaan harrastuksensa parissa myös Syötteen alueella. Eijan voi bongata Pikku-Syötteeltä poimimassa sieniä, mutta toimelias nainen viihtyy myös patikka- tai hiihtoreissuilla.

  • Minulle Pikku-Syötteen maisema on rakas ja Syötteen alue on myös sienestäjän aarreaitta. Alueella kasvaa monipuolisesti sieniä, kuten mustavahakkaita, lampaankääpiä ja suppilovahveroita. Tiedän, että mustatorvisieniä on alueelta löytynyt, mutta omalle kohdalleni ei ole näitä herkkuja sattunut, vaikka kovasti olen niitä etsinyt, naurahtaa Eija.

Eija kertoo, että Oulun Sieniseurassa toimii asiantuntijana myös Riitta Rontu, joka järjestää opastettuja sienestysretkiä Syötteellä Syötteen Sieni ja Yrtti yrityksensä kautta. 

Syötteen maisemat hurmasivat Eijan jo vuosikymmeniä sitten

Eija on käynyt Syötteellä pitkään ja maisemista on tullut Eijalle tärkeitä. Oma suosikki on Pikku-Syöte, jossa Eija enimmäkseen liikkuu. Peikkopolku on Eijan suosikkikohde, mutta ihan yhtä lailla Pytknharjun maisemat ja kirkasvetiset lammet vetävät Eijaa puoleensa. Myös Syötteen luontokeskus on Eijan vakiokäyntikohde.

  • Syötteen luonto on monipuolinen ja tekemistä riittää ympäri vuoden. Talvella hiihdän murtsikkaa Pikku-Syötteen ympäristössä, kesällä patikoin alueen vaellusreiteillä. Minulla ei ole omaa mökkiä alueella, mutta vuokraan mökkejä joko Keskusvaraamolta tai paikallisten mökkiyrittäjien kautta. Joskus liikumme isommalla porukalla, toisinaan pienemmällä, ja aina löytyy tilanteeseen sopiva mökki. Ystävättärelläni on mökki Pikku-Syötteellä ja olemme tyttöporukalla myös hänen vieraanaan, kertoo Eija.

Nuorekas Eija on myös isoäiti, mummi. Eijan haaveena on tulla lastenlasten kanssa Syötteelle harrastamaan ja ehkäpä porukalla suunnataan myös sienimetsään, hiihtämään tai rinteisiin.

Eijan vinkit sienestäjälle

  • Syöte on sienilajistoltaan mahtavan monipuolinen. Syötteeltä löytyy sieniä moneen makuun.
  • Harrastus on helppo aloittaa opastetulla sieniretkellä tai -kurssilla. Oulussa järjestetään kursseja Oulun Sieniseuran toimesta ja Syötteeltä löytyy oma asiantuntija näille retkille.
  • Sienestys on ikuista aarteenetsintää. Jos mieleisiä sieniä ei löydy, niin aina saa liikuntaa ja mieli lepää syksyisessä metsässä. Rennolla asenteella sienestyksen pariin, luomuruoan metsästys on kestävyyslaji.
  • Sienestää voi koko perheen voimalla. ”Nuori, muori, taapero tai vaari. Sienistä iloa koko elämänkaari”.

Teksti: Ulla Anttila

Kuvat: Eija Paasi