Minnan ensimmäinen ”oikea eräretki” sytytti retkeilykipinän

Julkaistu:

Oululaiselle Minna Ala-aholle Syöte on tuttu paikka nuoruusvuosilta. Minnan vanhemmilla oli asuntovaunu 80-luvulla Pikku-Syötteellä ja perhe lomaili ahkerasti Syötteen maisemissa. Lasten kasvaessa kausipaikasta luovuttiin ja myös Minnan käyntikerrat Syötteellä harvenivat, kunnes loppuivat kokonaan useaksi vuodeksi työn viedessä naisen muualle Suomeen. Paluu Oulun seudulle ja kaipuu veden äärelle sai Minnan hankkimaan mökin Oulujärveltä, mutta myös Syötteen seutu oli koettava uusin silmin.

Minnan pitkäaikaisena haaveena oli päästä oikealle eräretkelle ja retkeilevän ystävän kanssa tehtiin ensimmäinen oikea ”yön yli -reissu” Syötteen kansallispuistoon viime syksynä. Eräilyn lisäksi ohjelmassa oli kalastusta sekä Syötteen alueen uusien paikkojen päivitystä.

  • En ole koskaan yöpynyt eräkämpässä ja vihdoinkin pääsin toteuttamaan pitkäaikaisen haaveeni. Kummallekin päivälle oli oma patikointireitti ja ilta oli varattu kalastukselle. Olin täysin unohtanut, kuinka kaunis ja monimuotoinen Syöte on. Harjuja, laaksoja, soita ja kuruja – Suomen metsäluonto näyttäytyi kokonaisuudessaan muutaman päivän retkellä. Mieleenpainuvaa oli myös se, että reittien varrella tavatut ihmiset olivat todella mukavia ja taukopaikoilla jaettiin kokemuksia ja vinkkejä retkeilyyn. Syötteellä on hyvä henki ja reilu meininki, iloitsee Minna.

Ahkerasti mökkeilevälle Minnalle yö eräkämpällä oli täysin uusi kokemus ja yö metsän keskellä tuntui ajatuksena jännittävältä. Päiväpatikoinnin jälkeen asetuttiin eräleiriin ja suunnattiin illaksi kalastamaan joelle. Tällä kertaa kalaillallinen jäi haaveeksi ja myös luonnon äänet tuntuivat kertautuvan hämärän laskiessa – oli aika palata leiriin retkievään valmistukseen. Kalastuskamppeita pakatessa koettiin myös jännitysmomentteja, kun illan pimetessä joelta kuului valtava molskahdus. Eläin jäi näkemättä, mutta paluureissuilla juteltiin pikkasen äänekkäämmin ihan varmuuden vuoksi. Pasta ja salaatti maistuivat retkeilijöille kynttilän valossa, ja uni tuli silmään kämpän kamiinan lämmittäessä.

Syöte yllätti positiivisesti – tänne on päästävä uudestaan!

Syöte on muuttunut paljon Minnan viime käynnistä. Eräretken osatavoitteena oli muistella tuttuja maisemia, mutta päivittää myös alueella tapahtuneet muutokset, kuten uudet hotellit ja palvelut. Syötekylän uudistunut ilme, Hotelli KIDE ja Lumiareena sekä Hotelli Iso-Syötteen maailmanluokan interiööri ja maisemat tekivät Minnaan vaikutuksen.

  • Alue pääsi kyllä yllättämään, vaikka onkin tuttu vuosien takaa. Syöte on kehittynyt valtavasti ja kuinka hienoja paikkoja ja palveluita on tarjolla tänä päivänä. Maisemallisesti Syöte on todella kaunis paikka, reitit monipuolisia ja taukopaikat hyvin hoidettuja. Kokemuksena muutaman yön reissu oli upea ja kipinä retkeilyyn pääsi iskemään. Syötteen kansallispuisto teki lähtemättömän vaikutuksen ja ensimmäinen ”oikea” eräretki yöpymisineen sujui vallan mainiosti. Tänne on tultava uudestaan ja syksyn reissua suunnitellaan jo, kertoo Minna kokemuksestaan.

Minnan vinkit

  • Aina ei tarvitse lähteä kauas. Syötteen alue on vajaan kahden tunnin päästä kotoa ja vaikka luulin tuntevani alueen, pääsi sen monipuolisuus yllättämään. Suosittelen tutustumaan Syötteen kansallispuistoon ja Syötteeseen ja päivittämään, mitä kaikkea alueella on tarjottavanaan tänä päivänä.
  • Syötteen harjuilta on todella upeat maisemat, jotka kannattaa käydä katsastamassa. Maisemapaikoille pääsee helposti ja nuotiopaikatkin ovat lähellä.
  • Vattukurussa voi lyhyellä matkalla nähdä todella monipuolista luontoa. Nuotiopaikan kalliot ja soliseva puro oli luonnon tarjoamaa extrabonusta evästelytauolle.

Teksti: Ulla Anttila

Kuvat: Minna Ala-aho ja Ulla Anttila