Äidit vaihtoi vapaalle! Patikointia Syötteen kansallispuistossa

Julkaistu:

Kun perhearjessa oli aika ottaa omaa aikaa, hyppäsivät kaksi oululaista äitiä, Anna ja Saara, autoon ja ajoivat Syötteelle. Reippaat naiset suuntaisivat patikointireissulle Syötteen kansallispuistoon – vuorokaudessakin kerkeää paljon, sen ovat naiset huomanneet.

Syöte on tuttu alue Saaralle ja Annalle. Helposti saavutettavissa oleva tunturialue on naisille ympärivuotinen kohde sekä perheinä että naisporukalla. Kokeilunhaluiset naiset ovat testanneet myös aktiviteetteja, takana on maastopyöräilyä, telemarkin laskemista, huskysafaria ja haaveissa on myös alamäkipyöräily tulevana kesänä.

Syöte tarjoaa monta upeaa patikointireittiä

Ensimmäisen päivän patikointi tehtiin Pytkyn Pyrähdykselle, merkatulle yhdeksän kilometrin reitille, joka pujottelee ympäri Syötteen. Jääkauden muokkaamat harjut, kuusimetsät ja kimmeltävät lammet – siitä on tämä retki tehty. 

Kierroksen varrella on useampi mukava taukopaikka. Kellarinlampi sijaitsee nimensä mukaisesti lammen rannalla ja taukopaikka tarjoaa hienot näkymät viereisille harjuille. Lauttalammella on oma tunnelmansa ja nuotiopaikka sijaitsee rinteessä portaiden päässä. 

  • Harjuilta aukeaa hulppeat maisemat Syötteen kansallispuistoon ja taukopaikat ovat kivoilla paikoilla. Kellarilampi on tuttu paikka sekä kesällä että talvella. Lammen reunalla viihdytään perheen ja ystävien kanssa pitempäänkin, kertoo Anna.

Reitti suhteellisen on helppokulkuinen. Matkan varrella noustaan harjuille ja Lauttalammella löytyy myös portaat harjun päälle. Päiväretkelle kannattaa varata aikaa ja mikä tärkeintä, hyvät eväät.

  • Perheen kanssa olemme kiertäneet tätä reittiä myös maastopyörillä. Reitti on aina yhtä mukava ja suosittelen kokeilemaan myös maastopyöräilyä Syötteen maisemissa. Mitään erityisosaamista ei tarvita ja maastopyöräilyyn on helppo hurahtaa, toteaa perheensä kanssa maastopyöräilevä Saara.

Toisen päivän retki suuntautui viehättävälle Annintuvalle Pärjänjoen kupeeseen. Merkattu ympyräreitti lähtee Luontokeskukselta ja reitin voi kiertää molempiin suuntiin. Noin kolmen kilometrin matka on sopiva esimerkiksi lähtöpäivän ulkoiluksi tai mukava kohde pieneksi lounasretkeksi. Reitin varrelta aukeaa upea maisema Teerivaaralle ja osa reitistä menee ikimetsän keskellä.  Suhteellisen lähellä luontokeskusta löytyy myös komea kelo, jonka alla olevilta penkeillä voi vaikka oikaista selkänsä.

  • Vuorokauden reissu on hyvä irtiotto ja Oulusta on lyhyt matka kansallispuiston maisemiin. Syöte on muodostunut meidän porukalle ympärivuotiseksi vakiopaikaksi, jossa käydään useampi kerta vuodessa. Reittejä löytyy moneen makuun ja vielä on muutama käymättä. Tälle kesälle suunnitelmissa on taas uusi retki ja yö tullaan viettämään luonnonhelmassa, suunnittelevat Anna ja Saara.

Saaran ja Annan vinkit

  • Vattukuru on kiva koko perheen pieni patikointireitti. Nuotiopaikka on ainutlaatuinen jylhien kallioiden keskellä.
  • Kokeile maastopyöräilyä. Syötteen reiteistä löytyy sopivia reittejä myös aloittelijalle. 
  • Varaa aikaa ja ihmettele luontoa. Matka ei tapa, vaan vauhti. 
  • Hyvät eväät kruunaavat retken!

Teksti: Ulla Anttila

Kuvat: Anna ja Saara