Kuusi tarinaa Syötteeltä: Jakso 6Jonna ja Janne

Julkaistu:

Johanna ”Jonna” Määttä:

Me olemme Jannen kanssa huskytarhayrittäjinä täällä Syötteellä. Olin Oulun Edenissä töissä ja tein aika paljon töitä tietokoneen ääressä. Ei ollut mielestäni ihmiselle hirveän sopivaa istua päivät koneen ääressä, joten kirjoitin itselleni unelmakartan siitä, missä olen viiden vuoden päästä. Siellä oli sellainen lause, jossa lukee ”työskentelen ihmisten ja eläinten parissa luonnon keskellä”.

Noin viisi vuotta myöhemmin kuulin, että Syötteellä olisi huskyfarmi myytävänä. Menin kotiin kertomaan Jannelle ja häneltä tuli täystyrmäys. ”Syötteelle, Pudasjärven takamaille? Ei ikinä!” Kuukausi siinä meni, kun Janne pyöritteli lamppuja Oulun kaupungilla, kunnes hän sanoi, että lähdetään katsomaan sitä huskytarhaa. Puoli vuotta myöhemmin ostimme tämän.

Janne Määttä:

Kyllähän se työskentely on erilaista, kuin entisissä töissä tuolla kaupungilla ja eri tehtaissa. Työpäivä oli seitsemästä puoli neljään, ja kun painoin oven takanani kiinni, kun lähdin töistä, niin se oli siinä. Tämä työpaikka on aika lähellä. Ei auta, vaikka lyöt oven kiinni. Oikeastaan se on parempi, keskityt paljon enemmän työhön, vaikka se on 24/7. Onko se edes työtä meille enää? Nuo koirat tekevät siitä vähän erilaista.

Jonna:

Jokaisella meidän koirallamme täällä tarhalla on nimi, ja useimmilla on nimen takana myös tarina. Esimerkiksi Iku-turso on syntynyt vuonna 2017, ja kaikki sen vuoden penikat saivat nimen suomalaisuuteen liittyen. Iku-turso on Kalevalasta. Se on hyvin voimakas merihirviö. Meidän Iku on luonteeltaan hyvinrauhallinen ja voimakas kaveri.

Janne:

Perustyöpäivä kauden aikana alkaa aamusta seitsemän-kahdeksan aikaan. Koko ryhmä kokoontuu ja katsotaan, mikä on päivän lukujärjestys ja minkälaisiaasiakasryhmiä tullee. Aikataulut muuttuvat joka päivä, mutta työtehtävät pysyvät samana. Kun asiakasryhmä alkaa lähestyä, valitsemme koirat, laitamme ne kentälle, valjastamme ja laitamme kaiken valmiiksi. Sen jälkeen asiakkaat tulevat, ja heidät laitetaan safarille. Päivä loppuu safarilähdöistä riippuen, mutta huollot jatkuvat iltamyöhään.

Jonna:

Tässä 10 vuoden aikana Syöte on muuttunut niin, että sen lisäksi, että meillä on ihanaa talvimatkailua, luminen luonto ja kauniit maisemat talvella, niin Syötteen upeus on löydetty kesälläkin. Pyöräilijöitä on tullut lisää ja viime syksynä kansallispuistossa oli ennätyskävijämäärä patikoijia. Paikalliset sanoivat meille, kun tulimme tänne, että nyt kun olette täällä, on aika mahdotonta lähteä. Vaikka kävisitte muualla, palaatte kyllä takaisin.

Kaikki tarinat