Kuusi tarinaa Syötteeltä: Jakso 5Ilkka

Julkaistu:

Ilkka Marttila:

Olen Syötteen Keskusvaraamolla tällainen joka paikan höylä. Teen kaikkea mitä keskusvaraamotoimintaan kuuluu, eli mökkivuokrausta, aktiviteettien myyntiä, ja kun on kiireistä, jalkaudun vaikka siivoamaan. Olen Oulusta kotoisin. Armeijan jälkeen muutin jalkapallon perässä Ruotsiin, ja asuin siellä 13 vuotta. Välillä kävin valmentamassa Ahvenanmaalla.

Koen tietynlaista rauhaa täällä Syötteellä. Tämä on kohtuullisen pieni alue, erittäin kompakti, palvelut ovat lähellä toisiaan ja luonto on aivan uskomattoman hieno. Asun itse hieman kauempana täältä Syötteen ytimestä, mökilläni Pytkyharjussa. En aikoinaan aikonut tulla tänne kuin hakemaan menetettyjä unia ja päästä nukkumaan kunnolla. Sen olen saanut. Asustelen viikot täällä, vaimoni Oulussa ja viikonloppuisin hän tulee tänne.

Aamulla, kun tulemme töihin, tarkistamme, ketkä ovat lähtemässä majoituksesta ja ketkä tulossa päivän aikana, otamme lähtijöiltä avaimet vastaan ja valmistelemme, kun tulijat tulevat hakemaan avaimiansa. Ihmiset soittavat meille, että he ovat tulossa lomalle, mitä paikkaa voisit suositella. Samalla kysyn myös, mitä he ovat ajatelleet tehdä täällä ja esittelen meidän aktiviteettejämme, kuten moottorikelkkasafaria, husky-tarhaa ja porovierailuja.

Me, muutama innokas mökkiläinen, perustimme mökkiläisyhdistyksen Syötteelle vuonna 2013. Päätimme, että me haluamme ajaa mökkiläisten asiaasillä tavalla, että heillä on täällä hyvä olla. Pyrimme rakentamaan yhteisöllisyyttä, vapaa-ajan toimintaa ja saada hyvää mökkiläishenkeä tänne Syötteelle. Mielestäni olemme onnistuneet siinä hyvin, ja se näkyy myös jäsenmäärän kasvussa. Meillä on paljon mökkiläisiä, jotka asuvat etelässä ja olemme halunneet pitää heidät kärryillä siitä, mitä täällä tapahtuu sillä tavalla, että hekin kokisivat, että ovat tässä mukana.

Syöte on vuosien myötä tietenkin laajentunut. Silloin 80-luvun puolessa välissä, kun tänne ensimmäisen kerran tulin, täällä oli hirveän paljon karavaanareita, mutta sittemmin mökkejä on tullut kovasti lisää. Tänne rakennetaan koko ajan enemmän ja palvelut ovat koko ajan kehittyneet. Uskon, että tänne tarvitaan vielä uusia palveluita. Jos niillä ihmisillä, jotka miettivät hyppäämistä pois oravanpyörästä ja ajattelevat, että voisivat asua täällä, on jotakin hyviä ideoita työn tai palveluiden suhteen, uskon että täällä vois olla hyvä kenttä, johon tulla, asua ja saada elantonsa.

Kaikki tarinat