Kuusi tarinaa Syötteeltä: Jakso 4Kaisu

Julkaistu:

Kaisu Tuohiluoto:

Olen töissä nuoriso- ja vapaa-ajankeskus Pikku-Syötteellä. Tittelini on nuorisotyön päällikkö ja olen ollut töissä täällä nelisen vuotta. Syötteellä olen kuitenkin asunut kahdeksan vuotta. Olin aiemmin muissa töissä alueella.

Suomessa on yhdeksän opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimivaa nuorisokeskusta. Minä vastaan Pikku-Syötteen nuorisokeskuksessa nuorisotoiminnasta. Olen tiimimme esimies ja alaisuudessani toimii nuoriso-ohjaajia, joiden kanssa järjestämme lapsi- ja nuorisoryhmille leirejä ja toimintaa täällä nuorisokeskuksessa.

Tyypillinen työpäivä on aika vaihteleva sesongista riippuen. Jonkun päivän vietän toimistossa kokonaan, teen asiakaspalvelutyötä ja raportoin ministeriölle meidän tekemisiämme. Joskus sitten olen mukana ohjaamassa seinäkiipeilyä tai lumikenkäilyä, joskus lähden ryhmän kanssa yöpymään maastoonkin.

Olen lapsuuteni elänyt pääkaupunkiseudulla. Lukion jälkeen lähdin eräopaskouluun ja sen jälkeen opiskelin Helsingin yliopistossa bio- ja ympäristötieteitä. Sitten lähdin Lappiin. Asuin Enontekiöllä ja tein siellä töitä, joiden loputtua tulin tänne Syötteelle töihin. Opiskelin työni ohessa vielä nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan tutkinnon. Lappi on minulle tosi rakas paikka, mutta sukuni asuu etelässä, joten tässä Syötteellä olemme sopivasti puolessa välissä.

Syöte paikkana on ihan mahtava alue tehdä töitä. Minulle luonto on niin rakas, että olen iloinen, että pääsen työskentelemään sen parissa ja välittämään sen tuomia elämyksiä ja arvoja myös asiakkaille. En osaisi tehdä sellaista työtä, joka on vaan bisnestä, ja jota tehdään vain rahan takia. Minulle on hirveän tärkeää, että pystyn jollain tavalla auttamaan ihmisiä tai antamaan heille jotain, mikä toimii heille voimavarana elämässä.

Kun tänne aikanaan muutimme, etsimme töitä ja asumispaikkaa ensinnäkin lumirajan paremmalta puolelta. Me emme halua asua kaupungissa, Syöte on tarpeeksi syrjässä. Ja sopivan pieni. Koulu on pieni ja päivähoidossa ryhmäkoot ovat pieniä, siellä on viisi lasta yhdessä ryhmässä. Täällä on välimatkat lyhyitä alueella asuville, ja työmatkaan ei tarvitse kuluttaa tuntia päivässä.

Parhaita asioita työssäni on useampikin asia. Yksi niistä on ehdottomasti työyhteisö, joka on tosi mukava ja ihmiset ovat sitoutuneita työhönsä. Sitten asiakkaat. Meille tullaan lomalle tai leirikouluun ja se on lähtökohtaisesti kivaa, joten asiakkaat saapuvat meille hyvällä tuulella. Meidän tehtävämme on pitää heidät hyvällä tuulella sen aikaa kuin he ovat täällä. Kolmantena on tämä ympäristö. Se, että saa työskennellä Pikku-Syötteen huipulla ja katsella työhuoneen ikkunasta noita maisemia, kruunaa kaiken.

Kaikki tarinat