Kuusi tarinaa Syötteeltä: Jakso 3Juha

Julkaistu:

Juha Kuukasjärvi:

Olen Hotelli Iso-Syötteen yrittäjä. Aloitin täällä safariyrittäjänä vuonna 1995. Tulin vähän niin kuin ekstraamaan ja vuotta myöhemmin olin jo tässä hotellinjohtajana. 23 vuotta olemme täällä vaimoni kanssa työskennelleet.

Syötteen tunnen hyvin, koska minun mummolani oli täällä. Olen ollut pikkupojasta asti kaikki hiihtolomat Syötteellä. Olin myös hiihtokeskus Iso-Syötteen avajaisissa vuonna 1980. Asuin Taivalkoskella ja kävin siellä koulut. Vaimoni on myös kotoisin Taivalkoskelta.

Mietin, mitä haluan tehdä isona ja menin Helsinkiin opiskelemaan hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohtoa, jonka jälkeen olin Finnairilla töissä. Syöte otettiin sinne kansainväliseen myyntiin ja Hotelli Iso-Syötteen johtaja Heikki Heinonen tuli käymään. Kysyin häneltä, olisiko täällä meille töitä, jotta voitaisiin muuttaa takaisin kotiseudulle. Heikki palkkasi meidät. Minulla oli jo siinä vaiheessa safarifirma. Etelässä oli kivaa ja kaupungissa mukavaa, mutta kun on tottunut siihen, että on enemmän tilaa ja luontoa, niin oli helppo tulla tänne.

Olemme tehneet kauan töitä ja kehittäneet liiketoimintaamme. Toiminta on kasvanut kolminkertaiseksi ja monipuolistunut. Kun aloitimme, meillä ei ollut yhtään ulkomaista asiakasta. Nyt iso osa tulee sieltä. Toki kotimaa on meille tärkeä markkina myös.

Joulukuun 2018 ison tulipalon jälkeen ihmiset usein kysyivät, miksi jaksan jatkaa. Se on myös luonnekysymys. Elämässäni on tapahtunut monenlaisia asioita ennenkin. Pitää vain pysähtyä, katsoa totuutta silmiin ja ruveta miettimään, mitkä ovat vaihtoehdot ja sitten lähteä tekemään. Itselläni on sellainen positiivinen asenne ja elämänusko. On kivaa lähteä tekemään uutta eikä miettiä vanhaa. En tiedä, mistä se voima tulee. Ehkä se on luonnevika.

On meillä jo vähän uusia suunnitelmia kauemmaskin. Meillä henkilökuntakin nauraa, että älä vain sano, ettei tehdä enää mitään, kun se ei pidä kuitenkaan. Kun saan jonkun idean, niin sitä ei malta olla kokeilematta.

Syöte on kehittynyt alkuajoista paljon. Välillä on menty isosti eteenpäin, välillä on ollut taukoja, ettei ole mitään isoa ja näkyvää tapahtunut. Nyt on taas tullut paljon uutta kerralla. Palvelut ovat kehittyneet ja väkimäärä kasvanut sopivassa suhteessa.

Mikä tekee Syötteestä erityisen? Tietenkin yksi asia on nämä ihmiset. Luonto on täällä tosi tärkeää – kansallispuisto ja tämä koko ympäristö. Ja se, että ei ole vain pelkkää talvea. Meillä on hienot olosuhteet myös kesällä touhuta ja tehdä. Syöte ei vielä ole niin kauhean iso, joten myös asiakkaille on kivaa se, että heidät on helppo huomioida yksilöinä. Meillä henkilökohtainen palvelu on oikeasti mahdollista.

Kaikki tarinat