Mitä tehdä lasten kanssa lomalla? – 5 hyvää syytä perhelomailuun Pikku-Syötteellä

Julkaistu:

Pikku-Syöte tarjoaa oivat puitteet ja palvelut kotimaan matkailuun upeissa tunturimaisemissa.

 

Tutkimusten mukaan kotimaan matkailu on nousussa ja ihmiset arvostavat yhä enemmän ekologista matkailua. Pikku-Syöte tarjoaa erinomaiset puitteet ja palvelut kotimaan matkailuun niin perheille, leirikoululaisille, kokous- ja TYHY-porukoille kuin urheiluseuroillekin. Tässä viisi syytä, miksi Pikku-Syöte on erityisen hyvä matkakohde perheille.

1. Upeat maisemat ja lapsiystävälliset laskettelurinteet

Luontoon, liikuntaan ja hyvinvointiin keskittyvä koko perheen Nuoriso- ja vapaa-ajankeskus Pikku-Syöte sijaitsee 145 kilometrin päässä Oulusta koilliseen. Keskeinen sijainti, monipuoliset palvelut ja helpot rinteet innostivat oululaisen Puontin perheen lähtemään koko perheen viikonloppureissulle juuri Pikku-Syötteelle.

Meillä oli kriteerinä mahdollisimman lyhyt etäisyys, rauhallinen ympäristö sekä kohtuukokoiset laskettelurinteet, sillä nuorimmalla tytöllämme ei ole vielä paljon laskettelukokemusta, Teemu Puonti selittää.

Pikku-Syötteen nuoriso- ja vapaa-ajankeskukseen kuuluu 9 eritasoista laskettelurinnettä, jotka palvelevat kaiken tasoisia laskijoita. Rinnekausi alkaa perinteisesti itsenäisyyspäivän tienoilla ja jatkuu aina pääsiäiseen saakka.

Laskettelun lisäksi kävelimme myös lumikengillä näköalapaikalle, mikä oli lapsille elämys. Mahtavaa, kun ulkoilemaan ja rinteeseen pääsee suoraan hotellin pihalta, liikunta-alalla työskentelevä Johanna Puonti iloitsee.

Huonon kelin sattuessa tekemistä löytyy myös hotellin sisätiloista. Tarjolla on muun muassa ohjattuja aktiviteetteja, kuten jousiammuntaa ja seinäkiipeilyä. Urheilusalissa voi pelata pallopelejä ja toisinaan hyppiä myös trampoliinilla. Hotellista löytyy myös biljardipöytä, pingispöytä sekä erilaisia tiloja mukavaan oleiluun. Myös kuntosali on hotellin asukkaiden vapaassa käytössä. Lasten leikkinurkkaus sijaitsee hotellin ravintolan välittömässä läheisyydessä.

Hotellilla oli rauhallinen ja mukava tunnelma. Lapsille löytyi tekemistä sisätiloissakin ja me vanhemmat saimme hengähtää hotellin aulan oleskelualueella kahvikupposen kanssa, Teemu toteaa.

2. Monipuoliset hotelli- ja ravintolapalvelut

Rinteiden lisäksi Pikku-Syötteen nuoriso- ja vapaa-ajankeskus pitää sisällään reilut 80 eritasoista huonetta tarjoavan Hotelli Pikku-Syötteen sekä ravintolan. Hotellin palvelut ja fasiliteetit saavat Puonteilta kiitosta. He majoittuivat vierekkäisiin superior-huoneisiin, joista sai huoneita yhdistävän välioven auki. Kätevällä ratkaisulla lapset ja vanhemmat saivat omat tilansa. Huoneista löytyi sekä sauna, että poreamme.

Tämä järjestely sopi meille paremmin kuin hyvin. Joku kerta tosin vielä testataan hotellin perhesviitti, mikä näytti aika kivalta, Johanna selittää.

Pikku-Syöte, Syöte, Hotelli, Ravintola

Ravintolapalveluista hotellilla vastaa hotellin aulan välittömästä läheisyydestä löytyvä Ravintola Puro, joka tarjoaa makuelämyksiä sesongin mukaan aamusta iltaan. Buffet-aamiaisen, -lounaan ja -päivällisen lisäksi tarjonnasta löytyy á la carte- sekä pizza- ja snack-listat. Ravintolassa suositaan lähiruokaa aina kun mahdollista. Makuelämyksiä siivittää ravintolan maisemaikkunoista aukeava henkeäsalpaava näköala tunturimaisemaan.

Aamiaiset ja lounaat söimme ravintolan buffetpöydästä, josta löytyi oikein hyvää kotiruokaa. Illallisella söimme sitten ravintolan á la carte-puolella. Pitihän se päästä maistamaan poronkäristystä, Teemu kuvailee.

3. Tunturikoulu mahdollistaa lomailun myös lomakausien ulkopuolella

Yksi Pikku-Syötteen erikoisuus on hotellilla toimiva ainutlaatuinen Tunturikoulu, missä alakouluikäisillä lapsilla on mahdollisuus käydä perinteistä kyläkoulua upeassa ympäristössä niin sanotulla vieraskouluperiaatteella.

Tunturikoulu, Pikku-Syöte, Syöte

Tunturikouluun ovat tervetulleita kaikki esikoulu- ja ala-asteikäiset lapset. He voivat käydä normaalisti koulua ja nauttia tunturialueesta koko perheen lomailun ohella myös lomakausien ulkopuolella. Omasta koulusta otetaan läksyt mukaan, joita voi sitten tehdä luokassa muiden mukana.

Ei testattu tällä kertaa Tunturikoulua, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu. Ystäväperheemme lapset ovat siellä jo olleet ja kehuivat kokemusta hyväksi ja vaivattomaksi, Johanna kertoo.

Pikku-Syötteen hyvät etätyömahdollisuudet tarjoavat myös vanhemmille mahdollisuuden työn ja lomailun yhdistämiseen ajankohdasta riippumatta. Nopea wifi-verkko, työpöydälliset hotellihuoneet, rauhalliset oleskelualueet sekä mahdollisuus kokoustilojen käyttöön mahdollistavat vaivattoman etätyöskentelyn.

– Minulle tuli yllättävä kansainvälinen etäpalaveri kesken lomailumme, joten oli hyvä, että yhteydet pelasivat moitteettomasti ja sain osallistuttua kokoukseen, Teemu kertoo.

4. Aktiivista tekemistä ympäri vuoden

Suomen eteläisin tunturialue kansallispuistoineen tarjoaa ainutlaatuiset puitteet kotimaan matkailulle, niin kesällä kuin talvellakin. Talvisin voi harrastaa muun muassa lumikenkäilyä, hiihtoa ja lumilautailua. Laskettelemaan pääsee suoraan hotellin pihasta, josta on suora ski-out-yhteys rinteisiin. Tarjolla on myös hiihtokoulumahdollisuus, jossa opetetaan laskettelua, lumilautailua, telemarkia sekä maastohiihtoa.

Ystäväperheen poika sai oman yksityisopettajan käyttöönsä, kun lasketteli vasta ensimmäistä kertaa. Hyvin kuulemma sujui ja isoon rinteeseen päästiin jo melko nopeasti. Poikakin oli ollut hyvillä mielin, kun mukaan turvaksi lähti kokenut laskettelija, Johanna toteaa.

Syötteen kauniissa maisemissa löytyy myös hiihtoreittejä jopa 120 kilometrin verran niin luistelu- kuin perinteisen hiihtotavan taitajille. Maasto on erämaatyyppistä ja melko mäkistä.

Kesällä ja syksyllä voi puolestaan keskittyä esimerkiksi maastopyöräilyyn ja patikointiin. Syötteen luonto kannattaa kokea upeiden patikointireittien lisäksi myös Fatbike -pyörän selästä.

Maastopyöräilym läskipyörä, Fatbike, Pikku-Syöte, Syöte

Hotellilta voi vuokrata pyörän, jonka leveillä maastorenkailla kesyttää haastavammatkin maastoreitit. Pyöriä voi vuokrata muutaman tunnin mittaisille reissuille tai useamman päivän pyöräilyretkille. Patikoinnin saloihin puolestaan pääsee käsiksi omatoimireissun lisäksi myös ammattitaitoisen ohjaajan opastuksella.

Patikkaretken poluissa on valittavana Pytkynharjun tai Vattukurun henkeäsalpaavan kauniit maisemat. Reittivalinnoilla voi säätää suorituksen rasittavuutta ja retken kestoa. Syötteen maastot sopivat aloittelijalle, mutta antavat haastetta myös kovempikuntoiselle patikoijalle, Pikku-Syötteen johtaja Mika Pekkala kuvailee. 

5. Kotimaan matkailu on trendikästä ja ekologista

Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistys Suoma ry:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan tänä kesänä jopa 74 prosenttia suomalaisista aikoi matkustaa kotimaassa. Kolmen viime vuoden aikana kotimaanmatkailua ovat eniten lisänneet 18 – 44-vuotiaat. Vastaajien top 5 -listalle pääsivät tänä kesänä luontokohteet, kaupunkikohteet, päiväretket lähiseuduille, retkeily ja patikointi sekä tasavertaisina hyvinvointilomat hotellissa tai kylpylässä sekä vuokrattavat lomamökit.

Yhteiskunnallisena yrityksenä välitämme luonnosta ja tunnemme ympäristövastuumme. Hotellissa käytämme lämmitysmuotona ympäristöystävällistä maalämpöjärjestelmää, ja koko hiihtokeskus käyttää täysin vihreää sähköä, joka tuotetaan uusiutuvista raaka-aineista kotimaisella työllä, Pekkala kertoo.

Kuluttajat ja yritykset arvostavat entistä enemmän ekologista matkailua ja tukevat kestävää toimintaa omilla valinnoillaan. Pikku-Syöte tarjoaakin loistavan vaihtoehdon kotimaan matkailuun Suomen eteläisimmällä tunturialueella myös ekologisesta näkökulmasta. Luontoa kunnioitetaan, ja siitä pidetään huolta myös jatkossa.

Muiden toimenpiteidemme lisäksi tulemme tuottamaan lähiaikoina osan keskuksemme sähköntarpeesta aurinkoenergialla. Myös hotellin ravintola Purossa tunnemme ympäristövastuumme ja suosimme lähellä tuotettua ruokaa, Pekkala kuvailee.

Tutustu myös muihin Pikku-Syötteen palveluihin: