Iso-Syötteelle Bike Park eli hissipyöräilypuisto

Julkaistu:

Iso-Syötteellä avataan ensi kesänä hissipyöräilyyn suunniteltu Bike Park. Räjähdysmäisesti Suomessa ja maailmalla viime vuosina kasvanut laji sopii lähes kaikenikäisille, pyöräilystä ja raittiista ulkoilmasta nauttiville ihmisille.  Hissipyöräilyllä tarkoitetaan hiihtokeskuksissa harrastettavaa lajia, jossa pyörän kanssa noustaan ylös hissillä ja lasketaan alas siihen suunniteltuja ratoja pitkin.

Tunturin huipulta lähtevä kahden kilometrin mittainen rata rakennetaan usean rinteen alueelle. Pyöräilyrata ei vaikuta rinneprofiiliin tai vahingoita rinnettä, joten laskettelijoiden ei tarvitse olla uutuudesta huolissaan. Iso-Syötteen rinneprofiili tulee tarjoamaan pyöräilijöille hauskoja ja monipuolisia reittivaihtoehtoja.

– On mahtavaa, että saamme rinteille kesätoimintaa. Syöte on tunnettu vahvasta pyöräilykulttuuristaan ja nyt saamme kasvatettua tarjontaa entisestään, iloitsee Iso-Syötteen yrittäjäperheen jäsen ja valmennusvastaava Mikko Terentjeff.

Suomessa hissipyöräilyä on harrastettu vuosituhannen vaihteesta lähtien. Tällä vuosikymmenellä pyöräilyn suosio on noussut erittäin voimakkaasti ja se näkyy myös hissipyöräilyn kasvavissa harrastajamäärissä. Hissipyöräily on suosittua myös muualla maailmassa ja sen ansiosta moni hiihtokeskus toimii nykyisin ympärivuotisesti.

Mikko Terentjeff on innoissaan kehittämässä Iso-Syötteestä entistä ympärivuotisempaa matkailukeskusta.

 

Ammattilainen asialla

Iso-Syöte Bike Park on suunniteltu ja toteutetaan yhdessä ratamestari Sauli Hjerppen kanssa. 20 vuotta pyöräilyä harrastanut ja 15 vuotta kilpaillut Hjerppe luotsaa  Nifedir Oy nimistä yritystä, jonka toiminta pyörii lajin ympärillä.

– On hienoa, että saamme Suomeen lisää harrastuspaikkoja. Iso-Syöte on loistava keskus hissipyöräilyyn, Hjerppe sanoo.

Hjerppe on suunnitellut ja toteuttanut vastaavia ratoja muun muassa Leville ja Nuuksioon.

 

Alkuun pääseminen on helppoa

Lumimaan perherinteille rakennetaan ensikertalaisille ja aloittelijoille sopivia ratoja. Jos on pyöräillyt aikaisemmin, on mutkatonta päästä sisään lajiin.

– Monet kuvittelevat hissipyöräilyn olevan extreme-laji, mutta se on helpompaa kuin luullaan. Vaikka vielä ei olisi kokemusta, mutta on kiinnostusta, pärjää varmasti, Hjerppe vakuuttaa.

Ankkurihissi kuljettaa pyöräilijät näppärästi ja nopeasti tunturin huipulle. Ankkuri laitetaan satulan alle tai takapuolen ja pyörän satulan väliin, jolloin ankkurin päällä voi istua normaalisti.

Iso-Syöte Bike Park on suunniteltu palvelemaan mahdollisimman monen tasoisia harrastajia, joten tarjolle tulee haastetta myös kokeneille pyöräilijöille.’

 

Varusteet ja hissiliput vuokraamosta

Lajiin tutustuminen on helpointa marssimalla rinteiden alla sijaitsevaan vuokraamoon. Iso-Syötteen välinevuokraamosta löytyy ennestään fat bikeja ja ensi kesään mennessä valikoimaan saadaan myös enduro-pyörät, jotka soveltuvat hissipyöräilyn lisäksi Syötteen poluille.

Pyörien lisäksi vuokraamon valikoimaan tulevat hissipyöräilyyn sopivat kypärät ja muut suojavarusteet. – Pienimmät pyörät ja suojavarusteet ovat 120 cm pitkille laskijoille. Jos kysyntää riittää, hankitaan varusteita myös pienemmille pyöräilijöille, Mikko lupaa.

Hissejä pääsee käyttämään talvesta tuttuun tyyliin hissilipulla.  Ainakin kausikortti ja päivälippuja on tulossa myyntiin, muut hissilipputyypit varmistuvat myöhemmin.