Laajiksesta hiihtolomalle Iso-Syötteelle!

Julkaistu:

Suomen pisin parkki keskellä ei mitään? Tietysti sinne!

Jyväskyläläisen Iiro Niemen Laajavuoren hiihtokeskuksessa lasketteleva kaveriporukka on suunnannut hiihtolomaviikoilla pohjoiseen jo useana vuotena. Viime talvena laskupoppoo päätti hakea vaihtelua ja suuntasi Iso-Syötteelle. Suomen pisin parkki keskellä erämaata vei mennessään.

Viisivuotiaasta asti Laajavuoren hiihtokeskuksen vieressä asunut Niemi, 23, myös työskentelee Laajiksessa nykyisin. Hän naurahtaa, että itse asiassa suurin osa hänen laskukavereistaan on jossain välissä ollut keskuksessa töissä. Kaveriporukan arki on ollut laskettelua etenkin parkissa jo vuosien ajan.

Laskijoilla on ollut tapana suunnata Laajavuorta suurempiin pohjoisen keskuksiin jo usean vuoden ajan. Tuttujen kokemukset ja tieto Suomen pisimmästä parkista sekä sen parkkimanagerista houkuttelivat varaamaan hiihtoloman Iso-Syötteeltä neljäksi päiväksi.

– Ensimmäinen iloinen yllätys oli majoituksen hinta. Rivitalohuoneiston hinta kahden kilometrin päässä rinteistä jäi muutamiin kymppeihin, kun maksu jaettiin viiden hengen kesken.

Ajomatka jäi yhden pysähdyksen taktiikalla noin kuuteen tuntiin. Niemi muistelee, että tunnelma koheni pian Kuusamontien jäätyä taakse ja auton kaartaessa kohti Syötettä.

– Se yllätti, että Syötteellä ollaan oikeasti keskellä ei mitään ja heti tuli sellainen fiilis, että täällä saa olla rauhassa. Mietimme ensin kannattaako meidän mennä Syötteelle Pohjois-Suomen hiihtolomaviikolla, mutta hisseihin ei ollut jonoja eikä väkeä ruuhkaksi asti.

Ensimmäisenä laskupäivänä jyväskyläläiset suuntasivat heti kohti Etuhissejä. Niemi kertoo, että parkin sijainti hissilinjan vieressä antaa aikaa seuraavan laskun miettimiseen. Snowparkin monipuolisuus yllätti iloisesti.

– Parkista löytyy kaikille jotain ja aivan pienistä jutuista jättimäisiin bokseihin. Jos vaikka ammattilainen haluaisi harjoitella kisoihin, Iso-Syötteen snowparkissa ei ole mitään mikä rajoittaisi hänen treenaamistaan.

Niemi on itse ollut mukana tekemässä ja huoltamassa Laajavuoren snowparkkia ja sanoo tietävänsä mitä hyvä parkki vaatii tekijöiltään.

– Boksien pituudet ovat lyhyemmät kuin meillä Laajiksessa, mutta kulmien ansiosta ilma-aikaa tulee silti enemmän ja lopputulos on laskijalle rauhallisempi ja turvallisempi. Ilman muuta olemme tuoneet käynniltämme ideoita mukanamme Jyväskylään.

Niemi kävi viime talvena vielä uuden laskureissun Iso-Syötteellä tyttöystävänsä kanssa kevätauringon alla.

– Jos oikeasti haluat mennä laskemaan, Iso-Syöte on Suomen parhaimpia paikkoja ja hyvällä sijainnilla. Saman porukan kanssa on jo ollut puhetta, että tulisimme tänä talvena uudestaan.