Liito-oravan perässä Vattukuruun

Julkaistu:

Ihastuttava luontopolku Vattukurussa on monelle tuttu kesäinen retkikohde Syötteen kansallispuistossa. Talvinen retki Vattukuruun ei myöskään ole mahdoton, kun nappaa mukaan lumikengät tai metsäsukset ja muistaa pitää maalaisjärjen mukanaan paikoin jyrkällä kurualueella liikuttaessa.

Et ehkä tiennyt, mutta Vattukurun maisemissa elelee vaarantuneeksi lajiksi luokiteltuja liito-oravia. Keväthankien aikaan liito-oravat elävät todella aktiivista aikaa, sillä niiden pariutuminen tapahtuu tällöin. Maalis-toukokuun aikana yöeläimenä tunnettu jyrsijä saattaa liidellä kuusesta toiseen myös päiväsaikana. Retkelle voi lähteä hiihtäen Kelosyötteen suunnalta, josta ensilumenlatu (3 km) johtaa melko lähelle Vattukurua. Kansallispuiston rajalta noin puoli kilometriä ennen kesäreitin P-aluetta voi poiketa rajalinjaa pitkin itään. Pian vastaantuleva jyrkkä kurunreuna voi olla haastava laskeutua alas laavupaikalle, joten huonojalkaisille emme retkeä suosittele.

Pyllymäki alas on hauska elämys! Kurun pohjalta löytyvällä laavulla paistuvat makkarat ja termoskaakao lämmittää mukavasti. Kesäreitin P-paikalle kuljetaan Syöte-Taivalkoski tien kautta ja sinne on tien varressa opasviitta. Myös tätä kautta Vattukurun voi saavuttaa, mutta autolle ei ole varsinaista P-aluetta talviaikaan.

Lisää retkivinkkejä: www.luontoon.fi/syote

Kuva ©Panu Mölsä/MH