Syötteen luonto perheille

Muurahaisten polkuja, moninaista lahopuun lajistoa tai vaikkapa puron pohjaeläimiä! Luonto on täynnä mielenkiintoisia tutkimuskohteita, joita on lysti ihmetellä koko perheen voimin. Alueelta löytyy lukuisia päiväretkikohteita, jotka on helppo saavuttaa myös perheen pienimpien kanssa. Luontokeskuksella on vuokrattavana Halti-merkkinen lapsenkantorinkka.

Alla muutamia retkivinkkejä!

Lähde liikkeelle luontokeskukselta

Lapsiperheen Syötteen visiitti kannattaa aloittaa Syötteen luontokeskukselta, mistä löytyvät alueen kartat sekä ajankohtaiset tiedot reiteistä ja lisäksi puuhaa lapsille. Kaija Karhun kätkörata on seikkailullinen rata kouluikäisille lapsille luontokeskuksen lähimetsässä. Radan varrelle Kaija Karhu on kätkenyt viisi purkkia, joiden löytäminen voi vaatia sinnikkyyttä! Purkeista paljastuu tehtävä sekä lokikirja, johon kuuluu merkata kätkön löytäjän nimimerkki sekä päivämäärä.

Sisätiloissa lapset tutustuvat luontokeskuksen näyttelyyn valokuvasuunnistuksen kautta sekä voivat etsiä Pekka Pöllön kadonneita ystäviä luontokeskuksen näyttelystä.

Naavaparran polku (3 km) soveltuu kuljettavaksi lastenrattaiden kanssa Annintuvalle ja takaisin. Luontotaulujen hahmo Naavaparta esittäytyy polun alussa ja reitin varrella hän kertoo hauskoja tarinoita metsän elämästä. Korpikolvaluukkujen alta paljastuu jännittäviä tehtäviä lasten iloksi. Polku on helppokulkuinen. Takaisin luontokeskukselle kuljetaan metsäisempää polkua myöten. Polun lähtöpiste on Syötteen luontokeskuksella kansallispuistoportin alla.

Kellarilammen luontopolun (1km) varrella tutustutaan muun muassa suon sekä harjun syntyyn. Esteettömän reitin varrella on mukava tulipaikka. Kellarilammelle kannattaa varata mukaan onki ja matoja, sillä lampi on Naavaparran mukaan kalaisa. Reitin lähtöpisteeseen ajetaan Rytinkisalmentien kautta.

Vattukurun luontopolku (2,1km) on osittain pitkostettu, suhteellisen helppokulkuinen rengasreitti, jonka lähtöpiste löytyy Syötteeltä Taivalkoskelle menevän maantien (nro862) varrelta noin 3,5 km Syötekylän risteyksestä. Polun varrella on luontotauluja, joiden kautta voi tutustua vanhan metsän elämään sekä kurun syntyhistoriaan. Kurun pohjalta löytyy laavu. Pidättehän silmänne auki, sillä liito-orava viihtyy näissä maisemissa!

Huipun polku (0,9km) sijaitsee Iso-Syöte tunturin huipulla. Täällä voi ihastella tunturikasvillisuuden pienuutta, hämmästellä vaaramaiseman loputonta mosaiikkia sekä haistella tunturin tuulia! Polku alkaa Iso-Syöte hotellin P-alueelta ja päättyy myös sinne.

Puolen tunnin ajomatkan päästä Syötteeltä Taivalkosken suuntaan löytyy ihastuttava Soiperoisen harjujensuojelualue. Soiperoinen on ehdoton hellepäivän käyntikohde, sillä sieltä löytyy kirkasvetisiä uimiseen soveltuvia lampia. Harjun luontopolku on 3,5 kilometriä pitkä ja sen varrelta löytyy kolme tulentekopaikkaa sekä upea harjuluonto.