Kun kolme naista kalaan läksi

Julkaistu:

–perhokalastuskurssi Pärjänjoella

Perhokalastus on laji, jonka saloihin pääsee helposti sisään perhokalastuskurssilla. Jo päivän kurssista saa hyvät eväät omatoimiseen kalastukseen ja tutuksi tulevat solmut, nymfit, nallet, murkut ja kuulapäät.  Kolmen naisen porukka osallistui Syötteen eräpalveluiden järjestämälle vuorokauden perhokalastuskurssille perhokalastusmestari Janne Määtän johdolla.

Perhokalastus on ikuista oppimista ja biologiaa

Kurssille osallistui kaksi aloittelijaa sekä yksi kokeneempi perhokalastaja. Kurssi alkoi teorialla, jossa opeteltiin tärkeimmät jutut, kuten erilaisten solmujen tekoa, millainen perho soveltuu kalastamiseen Pärjänjoella ja millaisella perholla pyydetään mitäkin kaloja.  

  • Perhot ovat oma maailmansa. Perhot jäljittelevät kalan luonnollista ravintoa ja tässä oppii myös biologiaa. Pintaperhot muistuttavat veden pinnalla lentäviä hyönteisiä ja uppoperhot puolestaan muistuttavat kalojen luontaista ravintoa veden alla, kuten toukkia tai muita vedessä liikkuvia pieneläimiä, kertoo Janne Määttä.

Teoriaopetuksen jälkeen oli helppo siirtyä käytännön harjoitteluun Pärjänjoelle.  Kurssipäivä oli helteinen, eikä kala ollut syönnillään, mutta tärkeintä aloituksessa oli oikean heittotekniikan oppiminen. Perhokalastuksessa näyttävin osuus on vispaava liike, jolla siima saadaan lentoon ja perho laskeutumaan veteen sopivaan kohtaan. Yhtä tärkeää on opetella lukemaan jokea, sen virtausta ja koskipaikkoja. Jannen opastuksen avulla pääsee tutustumaan myös kalan sielunelämään. Kalan levähdyspaikat koskessa, suvantojen ravintopaikat sekä veden kuohu ja vaahtoisuus kertovat kokeneelle harrastajalle paljon ”ottipaikoista”.

Heittoharjoituksista tositoimiin – tuliko sitä kalaa?

Heittoharjoitusten jälkeen siirryttiin eräleiriin, jossa ruokailtiin ja vietettiin ansaittu lepohetki ennen illan kalastusretkeä. Taisipa innokkaimmat myös harjoitella heittoja ennen illan varsinaista kalastusta. Jannen johdolla siirryttiin koskelle, jossa käytiin läpi vielä aamupäivästä opittuja asioita. Janne opasti sopivat perhot näyttämällä käytännössä, millaista ravintoa kaloille löytyy joesta juuri siihen aikaan vuodesta. Tutkailtiin myös, miten virta liikkuu, minkä kiven takana kalat todennäköisesti levähtää ja tutkittiin myös veteen kaartuvat puut, koska luontaista ravintoa tippuu myös puista veteen.

Kahlaaminen on myös oma taitolajinsa. Liikkuminen vedessä liukkailla pohjakivillä veden virratessa vaatii silmää, missä kohden on hyvä olla kalastuksen kannalta. Jokainen osallistuja löysi paikkansa joelta ja saalistakin tuli: kokenein kurssilainen nappasi alamittaisen harjuksen iltakalastuksen aikana.

  • Olen harrastanut kalastusta lähes kolmekymmentä vuotta ja ensikosketus perhokalastukseen oli aikoinaan Pärjänjoella. Pääsääntöisesti kalastan pohjoisessa lähellä Angelin mökkiäni, mutta nyt naisten perhokalastuskurssi houkutti come backiin Pärjänjoelle. Jokainen joki on erilainen ja oli hienoa olla mukana opastetulla kurssilla, jossa sain uusia vinkkejä kalastamiseen Syötteen alueella, lähempänä kotiseutua, iloitsee kurssille osallistunut Anu Loukkola-Salo Oulusta, joka nappasi illan ainoan kalan.

Ei ainoastaan kalastusta, vaan eräretki samassa paketissa

Oli aika heittää kahluuhousut hetkeksi narikkaan ja nauttia leiritunnelmasta. Mahtavan kalastuspäivän jälkeen lämpeni tunnelmallinen puusauna ja joessa pulahtivat myös kurssilaiset. Iltapalaksi paistettiin makkarat nuotiolla ja yö vietettiin ulkosalla riippukeinuissa. 

Aamu valkeni aikaisin usvan väistyessä auringon tieltä. Aamupalan jälkeen oli aika vetää kahluuhousut jalkaan ja palata takaisin joelle. Kurssilaiset osasivat jo omatoimisesti kalastaa, mutta tarvittaessa lisäneuvoja tuli vetäjältä.  Ja kalaakin tuli, mutta palautettiin saalis kasvamaan mittaa pidemmäksi.

  • Ensikertalaisena ja uutena harrastajana oli hienoa tutustua perhokalastukseen ammattilaisen johdolla. Kurssi oli hieno kokemus ja hyvällä fiiliksellä sujui vuorokausi mukavassa porukassa kalastaen ja nauttien leirin erähenkisestä tunnelmasta. Jannen rauhallinen tapa opastaa ensikertalaista joella, antoi monta onnistumisen hetkeä. Loppukurssista perho lensi jo kiitettävästi, kertoo kurssilainen Aino Ylisuutala.

Kalastaja, täällä nappaa!

Syötteen kansallispuiston lukuisissa lammissa onkiminen on sallittua jokamiehenoikeudella. Vieheluvalla voit kalastaa perholla tai vieheellä valtion vesillä. Virtavesissä, kuten Pärjänjoella ja Naamankajoella kalastus on luvanvaraista. 

Pärjänjoen virkistyskalastusalue kattaa Pärjänjoen alueita 38 km:n matkalla Taivalkosken Kylmälästä Pudasjärven Riihiahoon sekä seuraavat jokeen laskevat purot: Torasoja, Ahmaoja, Syrjäoja, Koiraoja, Syöteoja, Ylpiänoja ja Isokurunoja. Täältä nousee taimenta, harjusta, siikaa, haukea ja ahventa.

Kalastusluvat Syötteen alueella 

Luvat alueille voi ostaa mm. Syötteen luontokeskukselta. Muista huolehtia myös, että sinulla on voimassa valtion kalastonhoitomaksu (www.eräluvat.fi). Lisätietoja muista lähialueiden kalastuskohteista saat Syötteen luontokeskukselta. 

Opastetut kalaretket

Kun haluat löytää parhaat kalapaikat ja päästä helpolla, ota mukaan ammattilainen. Opastettuja kalastusretkiä Syötteellä järjestää Syötteen eräpalvelut.  www.syotteenerapalvelut.fi