Tekemistä Syötteellä

Syötteen eteläisimmän tunturialueen vaarametsät kutsuvat liikkumaan luonnonrauhaan kaikkina vuodenaikoina. Lihakset saavat kyytiä vaarojen ja laaksojen läpi kulkevilla maastopyöräreiteillä. Ahmatuvan sauna kansallispuiston ytimessä pehmittää kehon ja rentouttaa mielen. Alueen aktiviteetit sopivat hyvin koko perheelle, mutta myös vauhtia etsivälle aktiivilomailijalle. Alueelta löytyy myös  hyviä reittejä liikuntaesteisille.

Syöte tarjoaa siis monipuolisia ympärivuotisia palveluja: Syötteen luontokeskus, ryhmäopastuksia, päivä-, autio- ja varaustupia, tulentekopaikkoja valmiine polttopuineen, kuivakäymälöitä, laavuja, Ahmatuvan varaussauna. Saatavilla on myös ohjelmapalveluyrityste palveluja.

Maastopyöräily

Kruisaile fillarilla kenties Suomen parhaissa maastoissa! Syötteen maastopyöräilyreitit johdattelevat pyöräilijän haastaviin tekniikkaosuuksiin mutta myös virkistäville maisemareiteille ja leppoisiin laskuihin. Kaikki reitit yhdistämällä poljettavaa on 70 km. Tieosuuksia reiteillä ei ole juuri ollenkaan! Kuvaukset ja tiedot pyöräilyreiteistä löydät Metsähallituksen Luontoon.fi-sivulta. Kaikki reitit voi aloittaa Syötteen luontokeskukselta, josta saat kartat ja vinkit.

Vuokraa pyörä

Fatbikeja, e-fatbikeja sekä lapsille sopivia maastopyöriä voi vuokrata Iso-Syötteen vuokraamosta päivittäin. Pyöriä vuokraavat myös Hotelli Pikku-SyöteSyöte Rent & Safaris ja Syötteen luontokeskus. Maastopyöriä, fatbikeja ja gravelpyöriä voi vuokrata (1.9.2020 alkaen) Hotelli Iso-Syötteeltä.

Patikointi

Alueelta löytyy merkittyjä patikointireittejä ja luontopolkuja päiväretkeilyyn tai pidemmille vaelluksille (122 km), melontareitti (22 km). Rytivaaran kierroksella (10 km) pääsee aikamatkalle menneisyyteen. Ahmankierroksen (17 km) kruunaa sauna erämaan siimeksessä!

Astu kesäisen kansallispuiston siimekseen tai ihaile ruskamaisemaa vaaran huipulta. Syötteen ikikuusikoiden huminassa voit kuulla sinipyrstön liverryksen ja luontopoluilla tunnelmoida vanhan Naavaparran tarinoita. Päiväretki Rytivaaran vanhalle kruununmetsätorpalle on aikamatka menneisyyteen. Kansallispuiston luontopolut kertovat hauskasti alueen luonnosta ja tunnelmista.

Patikointireitit (yli 100 km) ovat hyvin merkittyjä. Perheen pienimmät ja liikuntaesteiset on otettu huomioon: osalla reiteistä voi liikkua myös lastenvaunujen tai pyörätuolin kanssa. Haasteita hakevalle on tarjolla yhden yön retkestä pitkiin vaelluksiin sopivia reittejä. Reittien varrella on taukopaikkoja tulisteluun ja yöpymiseen, kuten laavuja ja tupia. Patikointivinkit saat Syötteen luontokeskuksesta. Myös lastenkatorinkka on vuokrattavissa.

Kalastus

Kansallispuiston lammissa onkiminen ja pilkkiminen on sallittua jokamiehenoikeudella. Vieheluvalla voit kalastaa perholla tai vieheellä valtion vesillä. Virtavesissä, kuten Pärjänjoella ja Naamankajoella kalastus on luvanvaraista. Luvat alueille voi ostaa mm. Syötteen luontokeskukselta. Lisäksi valtion kalastonhoitomaksu (www.eräluvat.fi) pitää olla voimassa.Lisätietoja muista lähialueiden kalastuskohteista saat Syötteen luontokeskukselta. Kireitä siimoja!

Kalastusta Syötteellä voi harrastaa monella tavalla, perhoa ja uistinta voi heittää joella tai järvillä. Vetouisteluakin järjestyyy tilauksesta. Lisätietoja opastetuista kalaretkistä saat Syötteen Eräpalveluista tai soittamalla Janne Määttä puh. +358 50 5286441 janne.maatta@syotteenerapalvelut.fi

Melonta

Kauniilla Pärjänjoella opastettu melontareitti (22 km) veneenlasku- ja taukopaikkoineen. Kanootin ja hyviä melontavinkkejä saat Syötteen Eräpalveluista.

Marjastus ja sienestys

Korpien kätköissä kasvavat ja kypsyvät punaiset karpalot, kultaiset hillat, herkulliset mustikat ja puolukat sekä tatit ja kantarellit kotiinviemisiksi. Parhaat marjastus- ja sienestysvinkit saat Luontokeskukselta.

Frisbeegolf

Tutustu frisbeegolfin saloihin joko Pikku-Syötteen tai luontokeskuksen radoilla. Frisbeegolf on suosittu ja halpa harrastus. Voidaan toteuttaa omatoimisena aktiviteettina tai ohjattuna toimintana. Ohjattuna opetellaan oikea heittotekniikka, eri kiekkojen käyttö ja pelin säännöt. Frisbeegolf on mukavaa ajanvietettä!

Lisätietoja saat Luontokeskukselta

Rivertubing

River tubing

Rohkea koskenlasku yhdenistuttavalla ”kanootilla”.
Kesto n.2,5h Hinta: 65e/hlö (sisältää märkäpuvun, liivit, kuljetuksen ja opastuksen)

Lintujen ja luonnon tarkkailu & valokuvaaminen

Kesä aamussa visertää sinipyrstö, vaaran huipulta aukeavat maakotkien näköalat. Ahmakallion näkötorni on oiva tarkkailupaikka!

Bike Park

Iso-Syötteen rinteille avattiin juhannuksena 2020 uusi Bike Park. Räjähdysmäisesti Suomessa ja maailmalla viime vuosina kasvanut laji sopii lähes kaikenikäisille, pyöräilystä ja raittiista ulkoilmasta nauttiville ihmisille. Hissipyöräilyllä tarkoitetaan hiihtokeskuksissa harrastettavaa lajia, jossa pyörän kanssa noustaan ylös hissillä ja lasketaan alas siihen suunniteltuja ratoja pitkin.

Iso-Syötteen Bike Park-radat ovat noin 2 km pitkiä, ja erilaisia ratoja on 5 kpl. Helpoimmalla radalla voi mennä vaikka jopolla alas, mutta muihin ratoihin suositellaan jousitettua pyörää. Iso-Syötteen vuokraamosta voi vuokrata Enduro-täysjoustopyöriä, jotka ovat soveltuvia alamäkipyöräilyyn ja vaihtelevaan maastoon.