Tekemistä kesällä

Syötteen eteläisimmän tunturialueen vaarametsät kutsuvat liikkumaan luonnonrauhaan kaikkina vuodenaikoina. Lihakset saavat kyytiä vaarojen ja laaksojen läpi kulkevilla maastopyöräreiteillä. Ahmatuvan sauna kansallispuiston ytimessä pehmittää kehon ja rentouttaa mielen. Alueen aktiviteetit sopivat hyvin koko perheelle, mutta myös vauhtia etsivälle aktiivilomailijalle. Alueelta löytyy myös  hyviä reittejä liikuntaesteisille.

Syöte tarjoaa siis monipuolisia ympärivuotisia palveluja: Syötteen luontokeskus, ryhmäopastuksia, päivä-, autio- ja varaustupia, tulentekopaikkoja valmiine polttopuineen, kuivakäymälöitä, laavuja, Ahmatuvan varaussauna. Saatavilla on myös ohjelmapalveluyrityste palveluja.

Maastopyöräily

Kruisaile fillarilla kenties Suomen parhaissa maastoissa! Polut johdattelevat pyöräilijän haastaviin tekniikkaosuuksiin mutta myös virkistäville maisemareiteille ja leppoisiin laskuihin. Maastopyöräilyreittejä on Syötteellä valittavissa viisi. Kaikki reitit yhdistämällä poljettavaa on 115 km. Tieosuuksia reiteillä ei ole juuri ollenkaan! Kaikki reitit voi aloittaa Syötteen luontokeskukselta, josta saat kartat ja vinkit. Maastopyöriä, fatbikeja ja gravelpyöriä voi vuokrata Hotelli Iso-Syötteeltä. Myös muut alueen yritykset vuokraavat pyöriä, kuten Kahvila Korppi Syötteen luontokeskuksella ja Hotelli Pikku-Syöte.

Patikointi

Alueelta löytyy merkittyjä patikointireittejä ja luontopolkuja päiväretkeilyyn tai pidemmille vaelluksille (122 km), melontareitti (22 km). Rytivaaran kierroksella (10 km) pääsee aikamatkalle menneisyyteen. Ahmankierroksen (17 km) kruunaa sauna erämaan siimeksessä!

Astu kesäisen kansallispuiston siimekseen tai ihaile ruskamaisemaa vaaran huipulta. Syötteen ikikuusikoiden huminassa voit kuulla sinipyrstön liverryksen ja luontopoluilla tunnelmoida vanhan Naavaparran tarinoita. Päiväretki Rytivaaran vanhalle kruununmetsätorpalle on aikamatka menneisyyteen. Kansallispuiston luontopolut kertovat hauskasti alueen luonnosta ja tunnelmista.

Patikointireitit (yli 100 km) ovat hyvin merkittyjä. Perheen pienimmät ja liikuntaesteiset on otettu huomioon: osalla reiteistä voi liikkua myös lastenvaunujen tai pyörätuolin kanssa. Haasteita hakevalle on tarjolla yhden yön retkestä pitkiin vaelluksiin sopivia reittejä. Reittien varrella on taukopaikkoja tulisteluun ja yöpymiseen, kuten laavuja ja tupia. Patikointivinkit saat Syötteen luontokeskuksesta. Myös lastenkatorinkka on vuokrattavissa.

Kalastus

Kansallispuiston lammissa onkiminen ja pilkkiminen on sallittua jokamiehenoikeudella. Vieheluvalla voit kalastaa perholla tai vieheellä valtion vesillä. Virtavesissä, kuten Pärjänjoella ja Naamankajoella kalastus on luvanvaraista. Luvat alueille voi ostaa mm. Syötteen luontokeskukselta. Lisäksi valtion kalastonhoitomaksu (www.eräluvat.fi) pitää olla voimassa.Lisätietoja muista lähialueiden kalastuskohteista saat Syötteen luontokeskukselta. Kireitä siimoja!

Kalastusta Syötteellä voi harrastaa monella tavalla, perhoa ja uistinta voi heittää joella tai järvillä. Vetouisteluakin järjestyyy tilauksesta. Lisätietoja opastetuista kalaretkistä saat Syötteen Eräpalveluista tai soittamalla Janne Määttä puh. +358 50 5286441 janne.maatta@syotteenerapalvelut.fi

Melonta

Kauniilla Pärjänjoella opastettu melontareitti (22 km) veneenlasku- ja taukopaikkoineen. Kanootin ja hyviä melontavinkkejä saat Syötteen Eräpalveluista.

Marjastus ja sienestys

Korpien kätköissä kasvavat ja kypsyvät punaiset karpalot, kultaiset hillat, herkulliset mustikat ja puolukat sekä tatit ja kantarellit kotiinviemisiksi. Parhaat marjastus ja sienestys vinkit saat Luontokeskukselta.

Frisbeegolf

Tutustu frisbeegolfin saloihin joko Pikku-Syötteen tai luontokeskuksen radoilla. Frisbeegolf on suosittu ja halpa harrastus. Voidaan toteuttaa omatoimisena aktiviteettina tai ohjattuna toimintana. Ohjattuna opetellaan oikea heittotekniikka, eri kiekkojen käyttö ja pelin säännöt. Frisbeegolf on mukavaa ajanvietettä!

Lisätietoja saat Luontokeskukselta

Rivertubing & zip-line

River tubing

Rohkea koskenlasku yhdenistuttavalla ”kanootilla”.
Kesto n.2,5h Hinta: 65e/hlö (sisältää märkäpuvun, liivit, kuljetuksen ja opastuksen)

Lintujen ja luonnon tarkkailu & valokuvaaminen

Kesä aamussa visertää sinipyrstö, vaaran huipulta aukeavat maakotkien näköalat. Ahmakallion näkötorni on oiva tarkkailupaikka!