Tekemistä kansallispuistossa

Syötteen kansallispuisto on täynnä elämyksiä! Otitpa alle fillarin, kanootin tai vaelluskengät, niin aina luonto tarjoaa parastaan. Koe ikimuistoisia hetkiä kansallispuistossamme.

Pyöräillen vaaramaisemiin

Maastopyörällä kenties Suomen parhaisiin maastoihin! Pyöräilijälle Syöte tarjoaa monipuolisen reittiverkoston, josta voi valita itselleen joko haastavan tai leppoisen reitin. Alueella on yhteensä noin 115 kilometriä merkattuja maastopyöräilyreittejä.

Maastopyöräreitit kulkevat polkuja pitkin osittain Syötteen kansallispuiston sekä Iso-Syötteen retkeilyalueen maastoissa. Reiteillä on runsaasti korkeuseroja ja monipuolisia maastoja hiekkakankaista aapasoihin. Reittejä suositellaan jo hieman kokeneemmille harrastajille, aloittelijan kannattaa valita reitikseen aluksi Syötteen kierros. Tieosuuksia reiteillä ei ole juuri lainkaan! Reitit on merkattu maastoon pinkeillä maalimerkeillä.

Kaikki reitit voi aloittaa esimerkiksi Syötteen luontokeskukselta, mistä voi ostaa mukaan kartan sekä saada ajankohtaisen tiedon reittien kunnosta. Maastopyöriä voi vuokrata alueen yrittäjiltä ja opastetut retket ovat myös mahdollisia.

Tiesithän, että Syötteen pyöräilysesonki ei rajoitu vain kesään, vaan kansallispuistossa kulkee myös talvipyöräreittejä!

Ohjelmapalvelut ja pyörävuokraus

KIDE Hotel by Iso-Syöte
www.hotellikide.fi

Bike Hotel Concept Iso-Syöte
www.bhc.fi

Hotelli Pikku-Syöte
www.pikkusyote.fi

Patikoiden luontoa lähelle

Syötteen alueelta löytyy patikoitavia reittejä useammaksikin päiväksi! Suurinta osaa alueen retkeilyreiteistä ylläpitää Metsähallituksen luontopalvelut. Leppoisia päiväretkikohteita on pitkälti toistakymmentä, joista jokainen löytää varmasti mieleisensä. Halusitpa ihailla komeaa vaaramaisemaa, tutkia puronvarren herkkää elämää tai aistia vanhan metsän tunnelmaa, kaiken tämän voi kokea jopa yhden reitin aikana. Reittien varsilta löytyy mukavia taukopaikkoja, joiden vakiovieras on myös kuukkeli.

Muutaman yön vaelluksen Syötteen kansallispuistoon saa toteutettua helposti.  Kansallispuistossa on kuusi autiotupaa ja kaksi varaustupaa. Lisäksi löytyy yöpymiseen soveltuvia laavuja. Telttailu on sallittu taukopaikkojen äärellä. Syötteen kansallispuiston reitit ovat enimmäkseen hiljaisia, joten vaeltaja saa kulkea omissa oloissaan.  Vinkkejä vaellusreitiksi voi kysyä luontokeskukselta. Asiantuntevat oppaat auttavat sinua mielellään retkesi suunnittelussa.

Vinkki retken suunnitteluun: Kaikki Metsähallituksen reitit ja palvelut on nähtävissä www.retkikartta.fi – palvelussa

Frisbeegolfia kansallispuiston äärellä

Aivan luontokeskuksen lähimetsästä löytyy 18-väyläinen rata, joka tarjoaa haastetta kokeneellekin harrastajalle. Pisin väylä on 228 metriä pitkä! Rata kulkee pääasiassa metsän sisällä, mutta ei sisällä pusikoita, joten näkyvyys on hyvä. Etenkin alkukesästä radalle kannattaa laittaa jalkaan kumisaappaat, sillä lätäköitä on vaikea välttää. Luontokeskuksella on vuokrattavana mid-range – kiekkoja sekä jaossa ratakarttaa. Koko radan kiertämiseen on syytä varata vähintään 2 tuntia. Retken voi päättää luontokeskuksen laavulla evästellen.
Kiekkovuokra 2 € /päivä.

Ratakartta

Valokuvauksellinen Syöte

Syöte on valokuvaajan paratiisi. Kansallispuisto ja sitä ympäröivät alueet ovat pullollaan toinen toistaan kuvauksellisempia kohteita. Aamuvirkku kuvaaja lähtee saalistamaan auringonnousua Pyhitystunturin laelle. Avautuvat vaaramaisemat ovat upeat, katsoipa mihin suuntaan tahansa. Kostonjärven liplatuksen voi lähes kuulla lakikalliolle.
Illan valoja kuvatakseen on suunnattava joko Romevaaran tai Iso-Syöte tunturin laelle, joista molemmista auringonlaskun saa ikuistettua upeana. Sumuinen vaaramaisema haltioittaa kuvaajan kuin kuvaajan.

Yksityiskohtien ikuistajalle kansallispuisto tarjoaa ikikuusien luppo-naavaisia oksistoja, aamukosteuden paljastavia hämähäkinseittejä sekä soilla kukkivia suomuuraimia ja maariankämmeköitä. Kuvia voi muuten jakaa Syötteen kansallispuiston facebook-sivuilla!

Melontaa Pärjänjoella

Melontapäivä Pärjänjoella tarjoaa etenkin ensikertalaiselle aivan uudenlaisen elämyksen Syötteestä. Keskikesän vehreys, joenvarren kukkivat rentukat, koskien solina sekä kanootin edeltä lentoon lehahtelevat vesilinnut ovat jotakin, mitä ei patikoiden niin helpolla saavuta. Pärjänjoki soveltuu melottavaksi ensikertalaiselle kokeneemman melojan seurassa. Kanootilla tai kajakilla melottaessa etenkin keskikesän aikaan pohjakosketukset ovat väistämättömiä. Retken voi aloittaa Kuivaskosken veneenlaskupaikalta ja päätepiste löytyy 22 kilometrin päästä Rytingin maantien varresta Harrirannasta. Vesiretkeilyreitin varrella on Anninkosken päivätupa. Retkelle kannattaa varata koko päivä.

Ohjelmapalvelut sekä kanoottivuokraus

Syötteen eräpalvelut
www.syotteenerapalvelut.fi
Iso-Syöte Hotel & Safaris
www.hotelli-isosyote.fi
Hotelli Pikku-Syöte
www.pikkusyote.fi

Geokätköilyä Syötteen saloilla

Geokätköily on maailman laajuinen harrastus ja maailmassa onkin yli 2 miljoonaa geokätköä. Kätköt sijoitetaan usein paikkoihin, jotka ovat erityisellä tavalla upeita ja näkemisen arvoisia. Harrastuksen avulla saatat löytää omasta asuinympäristöstäsikin sinulle ennestään tuntemattomia paikkoja. Syötteeltä löytyy useita kätköjä hienoista paikoista, totta kai! Varoitus – harrastus saattaa koukuttaa.

Kalastusta eräillen

Kansallispuiston lammissa onkiminen ja pilkkiminen on sallittua jokamiehenoikeudella. Vieheluvalla voi kalastaa perholla tai vieheellä valtion vesillä.

Naamankajärvessä sekä Pärjänjoessa kalastamista varten tarvitaan valtion kalastonhoitomaksun (www.eraluvat.fi) lisäksi erillinen vihkolupa, jota on myynnissä esimerkiksi Syötteen luontokeskuksella sekä Tunturi Market Iso-Syötteellä (Romekievarintie 1). Myös kalastonhoitomaksun voi suorittaa luontokeskuksella.

Kovalammen kalastuslupia myyvät Kelosyötteen yrittäjät, muun muassa Aten kotakahvio (Kelosyötteentie 9). Kireitä siimoja!

Lisätietoja kalastuksesta:
www.eraluvat.fi sekä www.luontoon.fi/syotteenluontokeskus