Syötteen kesäretkeilyreitit

Syötteen alueella on 122 kilometriä merkattuja patikointireittejä. Reittien päälähtöpaikka on Syötteen luontokeskus, josta voi ostaa reittikarttoja sekä saada ajankohtaisen tiedon reittien kunnosta.

Päiväretkikohteita

Suosituimpia päiväretkikohteita Syötteen kansallispuistossa ovat:

 • Teerivaara
 • Rytivaaran kruununmetsätorppa
 • Pyhitystunturi
 • Naavaparran polku ja Annintupa
 • Vattukurun luontopolku

Suosittuja retkireittejä Syötteen alueella ovat:

 • Teerivaaran kierros 4,5 km
 • Pytkyn pyrähdys, 9 km
 • Rytivaaran kierros, 9 km
 • Syötteen kierros, 19 km
 • Ahman kierros, 17 km

Reittiehdotuksia pidemmille vaelluksille:

 • Ruuhensuo P-paikka – Raatetupa (autiotupa) – Rytivaaran kruununmetsätorppa – Toraslampi (autiotupa) – Luontokeskus. Pituus 36 km. Kahden yön vaellus.
 • Ukonvaara P-paikka – Telttayö Peronlammen laavulla – Ahmatupa (varaus-tai autiotupa) – Luontokeskus. Pituus 25 km. Kahden yön vaellus.

Patikointireitit on merkitty maastoon keltaisin maalimerkein ja lähtöpisteistä sekä risteyksistä löytyy puisia opasviittoja. Alueen halkova UKK-reitti on merkattu maastoon sinisillä maalimerkeillä.

Ota retkelle aina mukaasi kartta, matkapuhelin, juomista sekä purtavaa. Seuraa maalimerkkejä sekä opasteita tarkasti.

Syötteen kansallispuistossa noudatamme roskattoman retkeilyn periaatetta ”Kaiken, minkä jaksat kantaa luontoon, jaksat kantaa sieltä myös pois”.

Syötteen pyöräreitit

Maastopyörällä kenties Suomen parhaisiin maastoihin! Pyöräilijälle Syöte tarjoaa monipuolisen reittiverkoston, josta voi valita itselleen joko haastavan tai leppoisen reitin. Alueella on yhteensä noin 150 kilometriä merkattuja pyöräilyreittejä.

Maastopyöräreitit kulkevat metsäisiä polkuja pitkin osittain Syötteen kansallispuiston sekä Iso-Syötteen retkeilyalueen maastoissa. Reiteillä on runsaasti korkeuseroja ja monipuolisia maastoja hiekkakankaista aapasoihin. Reittejä suositellaan jo hieman kokeneemmille harrastajille, aloittelijan kannattaa valita reitikseen aluksi Syötteen kierros. Tieosuuksia reiteillä ei ole juuri lainkaan! Reitit on merkattu maastoon pinkeillä maalimerkeillä.

Retkipyöräreitit ovat helppokulkuisia ja soveltuvat hyvin koko perheen päiväretkille. Neljä reittiä ovat yhteydessä toisiinsa ja reitit on opastettu ruskeapohjaisin tienvarsiviitoin. Retkipyöräreittien varsilta löytyy muutamia taukopaikkoja, kuten Kellarilammen, Lauttalammen, Mustarinnan, sekä luontokeskuksen laavut.

Kaikki reitit voi aloittaa esimerkiksi Syötteen luontokeskukselta, mistä voi ostaa mukaan kartan sekä saada ajankohtaisen tiedon reittien kunnosta. Maastopyöriä voi vuokrata alueen yrittäjiltä ja opastetut retket ovat myös mahdollisia.

Pärjänjoen vesiretkeilyreitti

(Kuivakoski–Toraskoski–Annintupa–Harriranta, 22 km) sopii hyvin melojille, joilla on jo hieman kokemusta, mutta aloittelijatkin voivat meloa reitin kokeneemmassa seurassa. Kosket ovat Suomen kanoottiliiton koskiluokituksen mukaan luokkaa I tai II. Reitti alkaa Kuivakosken sillan luota, jossa on pieni pysäköintialue ja opasviitat. Melojien käytössä olevat palvelut on merkitty niin ikään opasviitoilla.

Reitti päättyy Rytingin maantien (nro 858) sillalle Harrirantaan, ja rantautumispaikka on vasemmalla ennen siltaa. Harrirannasta voit halutessasi jatkaa melomista Pärjänjokea pitkin vielä noin 30 kilometriä Livojoen suulle. Inkkarikanootti ja kajakki soveltuvat parhaiten joella liikkumiseen.

Reittikartan voi ostaa Syötteen luontokeskukselta.