Nähtävyydet

Aloita Syötteen vierailusi Syötteen luontokeskuskelta, joka sijaitsee Iso-Syöte tunturin pohjoispuolella. Luontokeskus on mainio aloituspiste monille retkille. Luontokeskukselta saat ostettua alueen kartat, matkamuistot tai vaikkapa kalastusluvat. Luontokeskuksen henkilökunta auttaa sinua mielellään retkesi suunnittelussa!

Rytivaaran torppa ja lammaspaimenet

Rytivaaran kruununmetsätorppa on kohde vailla vertaa. Rikas kulttuurihistoria herää henkiin vanhoissa torpparirakennuksissa, joihin voi tutustua vapaasti. Kesällä 2016 Rytivaarassa laiduntaa lauma lampaita, joita hoitamassa on viikoittain vaihtuva lammaspaimen. Lampaita saa käydä vapaasti tervehtimässä, kunhan muistaa kunnioittaa Rytituvassa majoittuvan lammaspaimenen yksityisyyttä. 4 kilometrin mittainen polku Rytivaaraan Ukonvaaran P-alueelta on helppokulkuinen.

Ahmatupa

Kansallispuiston sydämeksi voitane nimittää Ahmatuvan sauna. Saunan lauteille ovat monet murheet unohtuneet ja onpa romanttisen saunan portailla joskus kosittukin. Ahmatuvan varaustupa ja sen kuuluisa sauna löytyvät Ahmankierroksen varrelta. Ahmatuvan toinen puoli toimii autiotupana, jonne kaikilla on vapaa pääsy. Kierros on 17 kilometriä pitkä, haastavakin reitti. Reitin varrelta löytyvät päivätuvat Koiratupa, Annintupa sekä Ylpiätupa, joiden pihapiirissä saa telttailla. Varaustupien varaukset Syötteen luontokeskukselta.

Pyhitysvaara

Pyhitysvaara on Syötteen kansallispuiston korkein vaara (422 m). Sieltä aukeavat upeat maisemat etenkin Kostonjärvelle, joka kuuluu Iijoen vesistöalueeseen. Pyhitys on muinainen saamelaisten uhripaikka. Merkkinä näistä ajoista vaaran rinteiltä löytyy pöytäkiviä, joiden äärellä on tuhansia vuosia sitten uhrattu järven sekä metsän antimia ja turvattu näin tulevaa pyyntionnea. Parkkialueelta Pyhityksen huipulle on kävelymatkaa 2 kilometriä ja polun puolivälissä on laavu.

Vattukuru

Kurut syntyivät mannerjäätikön sulamisvesien kulutuksessa noin 10 000 vuotta sitten. Vattukurun jylhien, monikymmenmetristen kivirakkarinteiden vastapainona on rehevä lehtosuo. Polku (2,1 km) alkaa Lehtovaaran pysäköintialueelta läheltä Pudasjärven ja Taivalkosken rajaa, ja se on osittain pitkostettu ja porrastettu. Vattukuru luontopolkuineen on lapsiperheillekin sopiva kesäkohde. Polun varrella retkeilijöitä palvelee laavu.

Romevaara

Jyrkkärinteinen, metsähuippuinen Romevaara kasvaa vaarakuusikkoa, jonka keskellä kulkeva polku ei päästä kipuajaa helpolla. Edestakaisin kuljettuna 6 kilometrin mittainen Romevaaran huiputus on jyrkkine nousuineen ja laskuineen yksi alueen haastavimmista reiteistä. Vaaran laelta aukeaa kaukomaisema luoteeseen kohti Pärjänjokea ja maisemaa hallitsevaa Ahmavaaraa. Romevaara sijaitsee kansallispuiston ulkopuolella Iso-Syötteen retkeilyalueella.