Vapaalasku – freeride

Iso-Syöte on ollut aina vapaalaskijoiden suosiossa, sillä uutta lunta sataa reippaasti pitkin laskukautta. Suomen eteläisimmän tunturin tykkylumiset puut ja niiden suojaamat reitit ovat takamaaston off-piste -laskijoiden sielunmaisemaa.

Suksi, lauta & telemark

Hiihtokoulumme opettajista löytyy taitavia ja kokeneita vapaalaskuopettajia! Jos mielesi halajaa metsään tai toivot siellä lisää haastetta, tule juttusille.

Vuokraamosta löydät vapaalaskuvälineet alle!

Iso-Syöte Freeride Open 2.-3.2.2019

Iso-Syöte Freeride Open on kaikille avoin, kaudella 2018–2019 kolmatta kertaa järjestettävä yhteisöllinen kokoontuminen sekä kilpailu- ja koulutustapahtuma vapaalaskijoille.

Tapahtuman hinta 60€ sisältää osallistumisen Freeride Openiin ja Iso-Syöte Wild Raceen, hissilipun lauantaille ja keittolounaan. Loistavat palkinnot & vielä parempi meininki!

 

OHJELMA:

Lauantai 2.2.2019

9-10 Rekisteröityminen 

10-11 Iso-Syöte Freeride Open face check

11-15 Iso-Syöte Freeride Open kisa

15-18 Keittolounas

16  Lumiturvallisuusluento

18-19 Iso-Syöte Wild Race rataan tutustuminen + Bonfire party

19-20 Hissit suljettu, Iso-Syöte Wild Race kisa

20.15 Bonfire party + palkintojen jako

21.30 Iso-Syöte Freeride Open Party

 

Sunnuntai 3.2.2019

10.00-11.30 Workshop 1

Vapaalaskun taitoharjoittelu hiihtokeskuksessa, Tuomas Immonen & Jussi Hynninen

Workshopin aikana käydään läpi erilaisia tapoja harjoitella vapaalaskutaitoja hiihtokeskuksen alueella. Lisäksi tutustutaan Iso-Syötteen alueen vapaalaskupaikkoihin. Sisältö muotoutuu osallistujien taitotason ja toiveiden mukaan.

11.30-12.30 Lounas

12.30-14.30 Workshop 2

 Vapaalaskun taitoharjoittelu hiihtokeskuksessa, Tuomas Immonen & Jussi Hynninen

Workshopin aikana käydään läpi erilaisia tapoja harjoitella vapaalaskutaitoja hiihtokeskuksen alueella. Lisäksi tutustutaan Iso-Syötteen alueen vapaalaskupaikkoihin. Sisältö muotoutuu osallistujien taitotason ja toiveiden mukaan.

Tuomas ImmonenIso-Syöte Freeride Openin järjestäjä ja kouluttaja

Kuka olet?

Olen Tuomas Immonen, ulkoilmassa viihtyvä liikunnanopettaja, lumilautailija, tutkija, karavaanari, surffaaja ja wannabe-surffilautojen rakentelija Oulusta.

Kertoisitko vähän laskutaustastasi?

Alkava talvi taitaa olla numero 22 laudan päällä. Nuorempana tuli laskettua omaksi iloksi paljon paippia ja testattua kisailua krossissa. Suurin mielenkiinto on pienestä asti jostain syystä ollut isommilla vuorilla. Muutama vuosi takaperin kokeilin kisaamista vapaalaskussa ja sillä tiellä ollaan edelleen. Splittailu ja hisseistä vapaat vuoret kiinnostaa vuosi vuodelta yhä enemmän. Olen opettanut lumilautailua vuodesta 1999 ja kouluttanut lumilautailun opettajia vuodesta 2007.

Mikä on lajissa parasta?

Lajissa parasta on ehdottomasti monipuolisuus. Viikon talvessa laskevan kruisailijan ja olympiaurheilijan väliin mahtuu aika paljon vaihtoehtoja. Omalla kohdalla kroppaa ei enää välttämättä paiskota tonttiin, tai ainakaan siitä palauduta ihan samalla tavalla kuin 10 vuotta sitten, mutta hauskaa ja sopivaa haastetta löytyy loputtomasti. Vaikka itsellä se on viime aikoina enimmäkseen löytynyt vuorilla liikkumisen opettelusta ja vapaalaskusta, niin vähintäänkin yhtä hauskoja laskupäiviä on monesti kehittynyt vaikka parkin pienimpien obstaakkelien tai jonkin olemattoman lumikökkäreen ympärille. Samanhenkiset kaverit ja se miten asioihin itse suhtautuu määrää aika pitkälti sen miten hauskaa puuhaa laskeminen lopulta on. Ja se hauskanpitohan se on se juttu tässä touhussa riippumatta siitä missä laskee tai mitä taivaalta sataa. Lajin parissa voi tehdä myös paljon muutakin hauskaa ja kehittävää kuin tähdätä kisalaskijaksi tai kuvauspuolen ammattilaiseksi, vaikkapa toimia opettajana tai tapahtumajärjestäjänä.

Mitä on suunnitelmissa tulevalle kaudelle?

Tulevalla kaudelle suunnitelmissa on laskua ja splittailua Norjassa ja Ruotsissa, mahdollisesti muutama vapaalaskukisa Euroopassa ja Banked Slalomeja Suomessa. Ja tietysti Syötteellä mahdollisimman paljon laskemista ja takamaastospottien koluamista. Syötteellä järkätään myös helmikuun alussa Hynnisen Jussin kanssa Iso-Syöte Freeride Open, toivottavasti saadaan paljon porukkaa mukaan! Toukokuussa perinteisesti vielä Riksgränseniin vapaalaskun pm-kisoihin ja Riks Bankediin kurvaamaan kallistettuja mutkia

Ajatus jaettavaksi?

Jaahas… Pistetäänpäs vaikka tällainen… Monesti on miettinyt mitä sitä tekisi jos ei koskaan olisi innostunut laskemisesta ja mitä kaikkea olisi jäänyt kokematta, miten monta maata näkemättä tai moneen ihmiseen tutustumatta… Oisko siinä ajatusta, jos jokainen tän lukeva yrittäisi houkutella talven aikana yhden uuden tyypin kokeilemaan laskemista? Se saattaa vaikka olla sille tyypille paras juttu ikinä.

Ja kiitokset vielä tukijoille Iso-Syöte, Nitro ja Rip Curl!

@tujuimmo

Jussi HynninenIso-Syöte Freeride Openin järjestäjä ja kouluttaja

Kuka olet?

Olen Jussi Hynninen, vapaalaskija, liikunnanopettaja. Lasken suksilla kaikkea mahdollista, mutta yleensä rinteiden ulkopuolella. Syntynyt olen Imatralla, jossa vietin nuoruuteni. Nykyään suuri osa vuodesta kuluu vuorilla Norjassa, Ruotsissa sekä Sveitsissä.

Kertoisitko laskutaustastasi?

Sukset olen isäni kertomuksen mukaan laittanut ensimmäisen kerran jalkaan noin 4 -vuotiaana, joten laskutalvia on takana kolmisenkymmentä. Matkan varrelle mahtuu ratalaskua juniorina, lumilautailua, telemarkkia sekä viimeiset kymmenen vuotta vapaalaskua vuorilla. Nykyään kilpailen myös vapaalaskussa Freeride World Qualifier -kiertueella. Hiihdonopetusta olen tehnyt vuodesta 1999 ja olen myös toiminut hiihdonopettajien kouluttajana vuodesta 2004.

Mikä on lajissa parasta?

Lajissa parasta ovat haasteet, koska ne eivät lopu koskaan. Jokainen päivä suksilla on erilainen, etenkin rinteiden ulkopuolella, jossa olosuhteet vaihtelevat paljon. Jokainen päivä voi oppia myös jotain uutta, jos on valmis haastamaan itseään. Kannattaakin pitää mieli avoinna kaikelle uudelle, mitä laskeminen voi tarjota.

Tulevan kauden suunnitelmat?

Alkutalvi menee kotisuomen rinteissä tuntumaa hakien sekä töiden merkeissä uusia hiihdonopettajia kouluttaen. Joulu-maaliskuun pidän tukikohtaa Sveitsin Engelbergissä, josta kierrän laskemassa kisoja ja vapaata ympäri Eurooppaa. Loppukevään suunnitelmissa on laskea Ruotsin sekä Norjan vuorilla.

Loppusanat!

Lähtekää aamulla mäkeen ja nauttikaa laskemisesta. Laskeminen on vaan niin siistiä! Isot kiitokset tukijoille, Helly Hansen, Elan, Bolle sekä tietysti Iso-Syöte.

@jupehynn