”Tykkyä Syötteellä ja muita maisemia” Eero Österbergin maalauksia Syötteen luontokeskuksella

Tervetuloa ihastelemaan ranualaisen taidemaalarin ja kuvataideopettajan Eero Österbergin (s. 1959 Pello) maalauksia. Österbergin edellinen näyttely Syötteen luontokeskuksessa kevättalvella 2008 kantoi nimeä ”Inhimillistä tykkyä”. Nyt esillä olevat uusimmat kookkaat teokset ovat jatkoa tuolle sarjalle. Niistä löytää ihmis- ja eläinhahmojen piirteitä saaneita tykkypuita. Maalauspohja toimii estradina tragikoomisille tapahtumille, joiden lähtökohta on arjen elämässä, antiikin tarustossa tai sadussa mutta jotka saattavat heijastella symbolisella tasolla tätä aikaa ja maailmanpolitiikkaa. Kuvissa näkyy mitä katsoja tahtoo niissä nähdä. Maalaukset ovat syntyneet Syötteelle tehtyjen maalaus- ja kuvausreissujen seurauksena. Niinpä esillä on myös paikanpäällä tehtyjä  –tai vähintäänkin luonnossa aloitettuja, maisemamaalauksia Syötteen seudulta.

Kahvion puolelta löytyy maisemamaalauksia mm. Kilpisjärvi-Skibotn alueelta, jossa Österberg on käynyt maalaamassa useampaan otteeseen. Välittömään havaintoon perustuvaa maisemamaalausta Österberg on harjoittanut jo nuoruudestaan. Kuitenkin hän kokee mielekkääksi liikkumisen esittävän ja ei-esittävän kuvan välimaastossa, mikä näkyy tuotannossa mm. abstrahoivana tyylittelynä. Aihe etsii sanomalleen kulloinkin sopivan tyylin, mutta väri ja maalaaminen säilyvät keskeisessä asemassa.

Eero Österberg tekee tilaustöinä maisemia, muotokuvia ja monumentaalimaalausta yksityisille, yrityksille ja yhteisöille. Taiteilija on tavattavissa näyttelyn ripustuksen aikana 1.2. klo 10-16. Näyttelyn esittely on Hankihulinoissa ”luonnon päivänä” lauantaina 4.2. klo 12. Samana päivänä on mahdollisuus myös edulliseen taidehankintaan ”Ota mukaasi”-myyntinäyttelyssä, ja lapsilla on mahdollisuus oman tykkyhahmon piirtämiseen. Näyttelyyn on mahdollista tutustua maaliskuun loppuun saakka. Luontokeskus kahviloineen on avoinna 13.2. saakka tiistaista lauantaihin klo 10-16 ja 14.2. eteenpäin päivittäin klo 10-16. Tervetuloa ihastelemaan taidetta ja nauttimaan talvesta!